W ferworze codziennych zajęć i wiecznego braku czasu spróbujmy znaleźć chwilę czasu na zjedzenie pożywnego obiadu. Sięgnijmy po makaron Siła Serca z amarantusem i wyczarujmy z jego pomocą smaczne danie.

Data dodania: 2008-05-27

Wyświetleń: 3407

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

„Śniadanie zjedz królewskie, obiad książęcy, a kolację żebraczą” – tak radzi stare przysłowie, z którego wysuwa się pierwszy, zdawałoby się, niepodważalny wniosek, że to właśnie śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. I jest w takim stwierdzeniu wiele racji, bo przecież to pierwszy posiłek napędza nasz organizm do działania, dodaje nam sił, kiedy rozpoczynamy kolejny dzień pełen obowiązków, nauki i nowych wyzwań. Lecz należy zauważyć, że to nie śniadanie, a właśnie obiad dostarcza organizmowi najważniejszych składników odżywczych, jakimi są węglowodany, witaminy, tłuszcze i białka. Jeśli zostanie przygotowany prawidłowo, jest najbardziej obfitym i w pełni zbilansowanym posiłkiem w ciągu dnia. A jak wiadomo nie od dziś – rozsądne, pełnowartościowe odżywianie to sposób nie tylko na zdrowe życie, ale również na estetyczny wygląd. Dbając o jedno i drugie, w naszym jadłospisie powinno się znaleźć miejsce dla makaronu z amarantusem Siła Serca, który powstał na bazie mąki z wysokobiałkowej pszenicy Durum z dodatkiem mąki z amarantusa. Wyjątkowość tego makaronu tkwi właśnie w jego składnikach, a przede wszystkim w nasionach amarantusa, które pod względem zawartości białka wyprzedzają zboża, a nawet mleko! Dzięki skrobi posiadają dużą wartość energetyczną. Wśród wielu niezwykle cennych składników w nasionach amarantusa zdecydowanie królują skwalen i magnez. Skwalen to związek, który dzięki swym naturalnym właściwościom przyczynia się do opóźniania procesu starzenia oraz regulacji syntezy cholesterolu. Ponadto dysonuje całym zastępem antyoksydantów, które zapobiegają chorobom nowotworowym. Jest także niezbędny w procesie tworzenia m.in. prowitaminy D, kwasów żółciowych oraz hormonów płciowych. Magnez z kolei buduje i wzmacnia nasze zęby i kości, wspomaga pracę wątroby, odgrywa bardzo ważną rolę w dostarczaniu energii tkankom i komórkom. Spożywanie makaronu Siła Serca pomoże ci zadbać o zdrowie, ty musisz jedynie zadbać o odpowiedni przepis, który najlepiej podkreśli jego wyjątkowy smak. Jeśli lubisz pomidory i bazylię, skorzystaj z naszej kulinarnej porady:

Makaron z pomidorami i mozarellą.
Składniki (porcja dla dwóch osób):
• pół paczki makaronu świderki Siła Serca
• 5 pomidorów
• świeża bazylia
• mozarella
• sól
• oliwa

Przygotowanie:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy, pomidory i mozarellę kroimy w kostkę. Jeśli pomidory są twarde, lekko je rozgotowujemy. Ugotowany makaron przelewamy gorącą wodą i dodajemy mozarellę, energicznie mieszając do momentu, aż się roztopi i otuli makaron cieniutkimi nitkami. Następnie łączymy makaron z pomidorami i posiekanymi listkami bazylii.

Tak przygotowany obiad nie tylko wprawi cię w dobry nastrój wywołany połączeniem smacznych składników, satysfakcję sprawi ci także świadomość, że podstawę posiłku stanowił inny niż wszystkie makaron Siła Serca – wyprodukowany z cennych składników, za dostarczenie których twój organizm będzie ci naprawdę wdzięczny.
Licencja: Creative Commons
0 Ocena