Na pewno najważniejszym jest przede wszystkim wybór odpowiednich owoców, gdyż w warunkach domowych wytwarzamy najczęściej wina, nalewki i podobne do nich alkohole. 

Data dodania: 2014-01-02

Wyświetleń: 1409

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

FELIETON

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Od czego zależy smak domowego alkoholu

Smak produkowanych w domu trunków zależy od bardzo wielu czynników

Na pewno najważniejszym jest przede wszystkim wybór odpowiednich owoców, gdyż w warunkach domowych wytwarzamy najczęściej wina, nalewki i podobne do nich alkohole. Jednakże same owoce nie wystarczają do wytworzenie trunku, konieczne jest dodanie do owoców wielu dodatków, często także cukru, jeżeli owoce nie zaliczają się do najsłodszych lub zbyt soczystych.

Jednak aby wino powstało, niezbędne jest to, aby zaszły odpowiednie reakcje, które nie zawsze można wywołać samoczynnie. Dlatego niezwykle istotne są odpowiednie szlachetne drożdże winne, dzięki którym można bez problemu poddać przygotowane owoce fermentacji i mieć pewność, że cały proces przebiega, jak należy. Nie można jednak zapominać o tym, aby odpowiednio dobrać ilość drożdży oraz ich rodzaj. Maja one bowiem często niezwykle istotny wpływ na smak gotowego alkoholu. Zbyt duża lub zbyt mała ich ilość ma także bardzo duży wpływ na szybkość procesu fermentacji, co także znacząco przekłada się na smak gotowego alkoholu.

Fermentacja powinna przebiegać w odpowiednim tempie, wprawdzie każdy chciałby mieć gotowy swój alkohol jak najszybciej, jednakże przyspieszanie tego procesu poprzez dodawanie znacznie większej ilości drożdży na pewno nie jest dobrym pomysłem.

Aby mieć pewność, że smak domowego alkoholu będzie niepowtarzany, na pewno dobrze jest także wybrać przede wszystkim odpowiednie owoce. Powinny być odpowiednio dojrzałe, nie mogą być uszkodzone, gdyż wtedy bardzo często zmieniają smak gotowego trunku. Każdy więc starannie wybiera owoce do tego, aby z nich właśnie wykonać jak najlepszy trunek. Najlepsze są przede wszystkim takie, które zostały wyhodowane bez żadnych sztucznych dodatków oraz nawozów. Wtedy na pewno smak takiego trunku będzie o wiele lepszy niż takiego, który zostanie wykonany na bazie produktów wyhodowanych przy pomocy sztucznych nawozów.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena