„Nareszcie wiosna” myślisz chłonąc pierwsze promienie słoneczne! Dłuższe i cieplejsze dni napawają radością oraz chęcią do działania. Rozglądasz się zatem się za lżejszym i zwiewnym ubraniem, powoli odkrywając coraz więcej ciała.

Data dodania: 2008-04-08

Wyświetleń: 4271

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

„Nareszcie wiosna” myślisz chłonąc pierwsze promienie słoneczne! Dłuższe i cieplejsze dni napawają radością oraz chęcią do działania. Rozglądasz się zatem się za lżejszym i zwiewnym ubraniem, powoli odkrywając coraz więcej ciała. Niestety jego wygląd po zimie często pozostawia wiele do życzenia. Skóra, przykryta grubą warstwą ciepłych ubrań, stała się szara i sucha, a włosy pod czapką straciły swój dawny blask. Postanawiasz działać, bo choć do lata wciąż daleko to teraz rozpoczęta pielęgnacja przyniesie efekt dopiero za kilka miesięcy. Peeling, depilacja, balsam nawilżający i antycellulitowy, zabiegi kosmetyczne i ruch, a dieta? No właśnie, uboga w warzywa i owoce zimowa dieta (utrudniony dostęp do świeżych produktów), nieodpowiednio nawodniony organizm (w zimny dzień ochota na picie jest zdecydowanie mniejsza), ciężkostrawne i tłuste posiłki oraz częste, nagłe zmiany temperatur spowodowały, że organizm potrzebuje pomocy. To jak się odżywiamy, bez wątpienia, ma duże znaczenie, wpływa bowiem na stan naszego zdrowia i samopoczucia, ale również skóry, włosów oraz paznokci, tak ważnych szczególnie dla kobiet. To właśnie na nich najszybciej, w sposób widoczny widać zmiany spowodowane zubożeniem organizmu w ważne witaminy i minerały. Co zrobić? Wiosenne porządki, nie tylko w szafie i na półce z kosmetykami, ale także (a raczej przede wszystkim) w diecie!

Podstawowym i najprostszym sposobem zapewniającym skórze właściwe nawilżenie jest po prostu picie wody. Nawilżona skóra wygląda zdrowo, jest gładka, napięta i dobrze spełnia funkcje ochronne. Sucha jest bardziej wrażliwa i mniej odporna na działanie czynników zewnętrznych, łatwo ulega zaczerwienieniu, ma tendencje do nadmiernego złuszczania i powstawania zmarszczek. Przeciętnie organizm potrzebuje około 2,5 litra wody dziennie. Minimum, które należy dostarczać, to półtora litra płynów. Pamiętajmy, że uczucie pragnienia świadczy już o odwodnieniu organizmu i jest wołaniem o pomoc. Picie kawy i napojów gazowanych lub alkoholowych, które działają odwadniająco, zwiększa zapotrzebowanie na czystą wodę.

Nasza skóra wytwarza cienką powłoczkę ochronną w skład której wchodzą ceramidy, sterole, skwalen, woski, NNKT, lecytyna, oleje roślinne - substancje, które poprawiają stan nawilżenia skóry i chroni przed nadmierną utratą wody. Niestety, działanie tego mechanizmu zaburzają np. zanieczyszczenia środowiska, nagłe zmiany temperatury, przebywanie w klimatyzowanych pomieszczeniach, promieniowanie UV. Ze względu na to trzeba naszą skórę zabezpieczyć i wzbogacić dietę w oleje roślinne, ryby oraz orzechy.

Naszej skórze do odpowiedniego nawilżenia potrzebne są także witaminy. Retinol (witamina A), który przyspiesza cykl odnowy naskórka i hamuje jego rogowacenie, likwiduje tym samym przyczynę utraty wilgoci ze skóry, jaką jest zrogowaciały naskórek, niezdolny w tym stanie pełnić roli bariery ochronnej. Witamina ta występuje w maśle, mleku i produktach mlecznych, jajach, niektórych tłustych rybach oraz w dużych ilościach w wątrobie. Prowitaminę witaminy A (beta-karoten) znajdziemy w marchwi, dyni, zielonych warzywach liściastych (np. sałata, szpinak, boćwina), zielonym groszku, pomidorach oraz w wiśniach, morelach, śliwkach i pomarańczach.

Prowitamina B5 (pantenol), jest stymulatorem podziałów komórkowych w naskórku, a także w skórze właściwej, ma działanie kojące i łagodzące, a ponadto silnie nawilżające. Przenika w głębsze warstwy, wiążę wodę i ogranicza tym samym utratę wody. Najwięcej tej witaminy znajdziemy w produktach zbożowych (zwłaszcza pełnoziarnistych) oraz w drożdżach.

Bardzo ważne są także antyoksydanty, między innymi witaminy C i E, które utrzymują, wraz z potasem i fosforem, prawidłowy poziom nawilżenia i elastyczność skóry. Głównym źródłem witaminy C są świeże owoce i warzywa. Najwięcej tej witaminy znajdziemy w owocach dzikiej róży, czarnej i czerwonej porzeczce, truskawkach, papryce, brukselce, białej kapuście i pomidorach. Witamina E występuje w olejach roślinnych. Potas występuje w produktach zbożowych, mlecznych, mięsie, ziemniakach oraz warzywach i owocach. Najlepszym źródłem fosforu są podroby, ryby, żółtko jaja, sery żółte oraz rośliny strączkowe.

Tak jak skóra, również nasze włosy potrzebują właściwego odżywienia. Włosy, którym brakuje witamin i minerałów przetłuszczają się, chorują i wypadają.

Bardzo istotnym dla zdrowia włosów składnikiem biologicznym jest siarka, powiązana z aminokwasami - cysteiną i metioniną. Od tego, bowiem, czy organizm otrzyma odpowiednią ilość siarki i innych niezbędnych składników pokarmowych do wytworzenia aminokwasów i białek zależy bujność i grubość włosów oraz ich połysk i sprężystość. Jeśli tego budulca jest zbyt mało - włosy stają się cienkie i wiotkie.

Warto wiedzieć, że w przypadku niedoboru w pokarmie aminokwasów siarkowych organizm może wytwarzać je samodzielnie, pod warunkiem, że otrzyma odpowiednią ilość siarki. Aminokwasy siarkowe znajdziemy np. w chudej wołowinie, fasoli, rybach i jajkach. W medycynie ludowej „lekiem” na zniszczone włosy była czarna rzepa oraz inne rośliny bogate w siarkę: rzodkiewka, chrzan, kapusta, brukselka, rzeżucha, brokuły i kalafior oraz zwykła cebula. Dobrym źródłem tego pierwiastka jest także zielony groszek i żółty ser.

Warto zadbać o odpowiedni dowóz mikroelementów w codziennej diecie. Cynk, krzem, miedź i żelazo pobudzają wzrost i poprawiają kondycję oraz wygląd włosów. Włosy wchłaniają mikroelementy i dzięki nim podnoszą swą siłę, urodę i blask. Żelazo znajdziemy w dużych ilościach w wołowinie, bobie, ziarnie sezamowym, podrobach i czerwonym mięsie. Cynk znajduje się w wołowinie i serach żółtych oraz w podrobach, kiełkach pszenicy, drożdżach, jajkach i mleku. Krzem występuję w płatkach owsianych i kaszy jęczmiennej, a miedź - również w podrobach oraz fasoli i grochu.

Ważną rolę dla wzrostu i wyglądu włosów i paznokci mają również niektóre witaminy -zwłaszcza kwas pantotenowy (witamina B5) i inne witaminy z grupy B. Witaminę B1 znajdziemy w kurzej piersi, schabie oraz ziarnach słonecznika. Bogate w witaminę B2 są brokuły, mleko, jogurt i wieprzowina. Witaminę B6 mamy w sardynkach, bananach, wątrobie. Kwas pantotenowy - w pieczarkach, fasoli mung; brokułach. Jeśli chcemy wzmocnić włosy i zapobiec ich wypadaniu w diecie powinna pojawić się również witamina B12, występująca w wątróbkach kurzych i wołowinie.img
Licencja: Creative Commons
0 Ocena