Oczywiście najistotniejszą rzeczą jest jakby nie patrzeć menu. Nie zawsze musi być bardzo bogate. Ważne, aby było dostosowane do potrzeb ludzi mieszkających w pobliżu - zarówno cenowo, jak i smakowo, a co za tym idzie - powinny się tam znajdować dania regionalne, żeby ludzie mogli jedząc, utożsamiać się ze swoim regionem. Dobranie odpowiednich potraw do menu nie jest łatwą sztuką, ponieważ aby restauracja mogła się rozwijać i przyciągać nowych klientów, powinno się zmieniać potrawy w karcie dań średnio raz na miesiąc. Kuchnie trzeba ubogacać rozmaitymi przyprawami, dzięki zapachowi których, samym kucharzom będzie się dużo przyjemniej pracowało. Świeży rozmaryn i bazylia nie tylko świetnie nadają się do potraw, nadając im walory smakowe, ale także doskonale komponują się, jeśli chodzi o ich wygląd.
Samo menu, choćby nie wiadomo jak bogate, jednak nie wystarczy. Jest wiele innych czynników, które wpływają na to, aby przyciągnąć potencjalnych klientów do restauracji. Olbrzymia rolę odgrywa tutaj wygląd i wystrój wnętrza. O ileż przyjemniej spożywa się posiłki w lokalu, który jest przyjazny dla klienta, mając stonowane kolory ścian, ani nie rażące, ani zbyt mdłe, piękne lampy, czy np. piękny widok z okien, na co niestety nie zawsze ma się wpływ. Jedną z najważniejszych rzeczy jest także to na czym i przy czym siedzimy. Zapewne dużo przyjemniej siedzi się na wygodnych krzesełkach przy jedzeniu, kiedy nie trzeba się ciągle kręcić, aby znaleźć optymalną pozycję podczas degustacji potraw. Krzesła do restauracji powinny być dopasowane do wysokości stołu – to jest podstawa. Podczas spożywania posiłku człowiek nie może ani się garbić, ani ledwo co, dosięgać stołu. Jeżeli tak jest, to z przyjemności z jedzenia po prostu nici.
Jak widać jest zatem bardzo wiele czynników, o których restauratorzy muszą bezwzględnie pamiętać, jeżeli chcą, aby to właśnie ich lokal stawał się nie tylko coraz popularniejszy, ale przede wszystkim coraz lepszy pod względem jakościowym.