Hiszpańskie dania rodem z Katalonii obfitują w ryby i owoce morza oraz w różnego rodzaju mięsa oraz warzywa, które są podstawą większości dań.
Najsmaczniejsze hiszpańskie potrawy są przygotowywane z najświeższych składników, które sprawiają, że ich smak jest tak niepowtarzalny oraz wyjątkowy. Katalonia, jest regionem, w którym ciepłe słońce oraz niesamowicie łagodny klimat sprawiają, że nawet z pozoru ciężkie zestawienia kulinarne są subtelne i smaczne. Najsłynniejsze hiszpańskie dania z Katalonii to sałatka z wędzonego dorsza, z papryką i oliwkami, ryba w ostrym sosie, pieczone bakłażany z papryką, cebulą, pomidorami oraz czosnkiem oraz hiszpańskie potrawy z drobiu, który jest najczęściej duszony z warzywami oraz innymi – bardzo smacznymi dodatkami.
Oczywiście, jeśli opisujemy tutaj najsłynniejsze hiszpańskie potrawy, to nie możemy zapomnieć o daniach z ryżu, które podbijają serca wszystkich turystów. Te hiszpańskie dania oparte na ryżu i dodatkach zwane są paellą, która w Hiszpanii ma o prostu ogromną liczbę odmian. Do ryżu najczęściej dodaje się owoce morza, pomidory i chorizo. Najsmaczniejsze hiszpańskie dania składają się też z mięsa kaczek i królików, ponieważ ich mięso jest delikatne i ma bardzo dużo właściwości smakowych. Lokalną specjalnością Katalonii jest też jagnięcina, która przywędrowała tam razem z Arabami. Najsmaczniejsze hiszpańskie potrawy zachwycają swoim wyglądem oraz smakiem, ponieważ składają się ze świeżych składników, które są przyrządzane w specjalny sposób, który wydobywa z nich wszystkich to, co najlepsze. Dopełnieniem są najlepsze przyprawy, takie jak chociażby szafran, który jest najdroższa przyprawą na świecie. Wszystkie hiszpańskie potrawy są godne polecenia i degustowania.