Potrawa dość prosta w realizacji. Przepis zawiera skład dla dwoch osób. Doskonały sposób na deser dla tych, którzy nie zapełnili brzuszków daniami głównymi... 

Data dodania: 2012-06-10

Wyświetleń: 1634

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 3

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

3 Ocena

Licencja: Creative Commons

Mini suflety z serem roquefort

Składniki dla 2 osób:

- 120 g sera roquefort

-4 jaja

-40 g mąki

-40 ml mleka

-50 g masła

-drobna bułka tarta

-gałka muszkatołowa

-sól i pieprz

Przygotowanie: (60 minut)

Przygotować sos beszamelowy. W rondlu podgrzać masło, a gdy się stopi, przesiać do niego mąkę.  Gotować dalej, regularnie mieszając drewnianą łyżką. Sos nie powinien zmienić koloru.

Do masy wlać schłodzone mleko, zamieszać i gotować przez 8-10 minut, by sos zgęstniał. Posolić, popieprzyć, a potem dodać gałkę muszkatołową. Zdjąć z ognia i pozostawić do przestygnięcia. Oddzielić białka od żółtek. Białka wlać do miseczki, a żółtka dodać do sosu.

Ser roquefort pokroić w kostkę i dodać do beszamelu. Białka ubić na sztywną pianę (aby była sztywniejsza, można dodać szczyptę soli), połączyć z sosem i delikatnie wymieszać.

Wysmarować masłem 2 foremki z ceramiki i posypać ich dno kilkoma łyżkami bułki tartej. Wypełnić je za pomocą szprycy do 2/3 wysokości i piec w temp. 200’C przez 15-20 minut. Nie otwierać drzwiczek piekarnika przez ukończeniem pieczenia.

Smacznego!

Gruszki dla łasuchów 

Składniki: da 2 osób

-2 gruszki Williams

-60 g słodkiej gorgonzoli

-2łyżki mascarpone

-płatki migdałów

Przygotowanie: ( 15 minut)

Umyć i staranie wytrzeć gruszki. Przekroić na pół, oderwać ogonek, wykroić gniazdo nasienne, a miąższ pokroić w kostkę.

Z gorgonzoli zdjąć skórkę, włożyć ser do miseczki, dodać ser mascarpone i mieszkać do uzyskania kremu.

Przełożyć gruszki do 2 miseczek, polać kremem serowym, dodać kilka płatków migdałów i natychmiast podawać.

Smacznego!

Licencja: Creative Commons
3 Ocena