Mini suflety z serem roquefort
Składniki dla 2 osób:
- 120 g sera roquefort
-4 jaja
-40 g mąki
-40 ml mleka
-50 g masła
-drobna bułka tarta
-gałka muszkatołowa
-sól i pieprz
Przygotowanie: (60 minut)
Przygotować sos beszamelowy. W rondlu podgrzać masło, a gdy się stopi, przesiać do niego mąkę. Gotować dalej, regularnie mieszając drewnianą łyżką. Sos nie powinien zmienić koloru.
Do masy wlać schłodzone mleko, zamieszać i gotować przez 8-10 minut, by sos zgęstniał. Posolić, popieprzyć, a potem dodać gałkę muszkatołową. Zdjąć z ognia i pozostawić do przestygnięcia. Oddzielić białka od żółtek. Białka wlać do miseczki, a żółtka dodać do sosu.
Ser roquefort pokroić w kostkę i dodać do beszamelu. Białka ubić na sztywną pianę (aby była sztywniejsza, można dodać szczyptę soli), połączyć z sosem i delikatnie wymieszać.
Wysmarować masłem 2 foremki z ceramiki i posypać ich dno kilkoma łyżkami bułki tartej. Wypełnić je za pomocą szprycy do 2/3 wysokości i piec w temp. 200’C przez 15-20 minut. Nie otwierać drzwiczek piekarnika przez ukończeniem pieczenia.
Smacznego!
Gruszki dla łasuchów
Składniki: da 2 osób
-2 gruszki Williams
-60 g słodkiej gorgonzoli
-2łyżki mascarpone
-płatki migdałów
Przygotowanie: ( 15 minut)
Umyć i staranie wytrzeć gruszki. Przekroić na pół, oderwać ogonek, wykroić gniazdo nasienne, a miąższ pokroić w kostkę.
Z gorgonzoli zdjąć skórkę, włożyć ser do miseczki, dodać ser mascarpone i mieszkać do uzyskania kremu.
Przełożyć gruszki do 2 miseczek, polać kremem serowym, dodać kilka płatków migdałów i natychmiast podawać.
Smacznego!