Mrożone warzywa i owoce mogą być cennym uzupełnieniem diet, zwłaszcza teraz, gdy świeże warzywa są niezbyt dobre i drogie. Specjaliści od żywienia zalecają, by jeść od 400 do 500 gram warzyw i owoców dziennie.

Data dodania: 2012-04-23

Wyświetleń: 1718

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 6

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

6 Ocena

Licencja: Creative Commons

Mrożone owoce i warzywa mogą być doskonałym źródłem witamin i niezbędnych minerałów, zwłaszcza zimą. Mrożone warzywa i owoce, właściwie przechowywane i rozmrażane, mają porównywalną do świeżych wartość odżywczą.

Zimą i wiosną mogą one mieć nawet więcej wartości odżywczych niż warzywa i owoce dostępne na sklepowych półkach.

Według   statystyk  Polacy  spożywają  aż pięciokrotnie  mniej  warzyw  i  owoców mrożonych, niż mieszkańcy  innych  krajów Unii Europejskiej.  Według   badań, przeprowadzonych przez OBOP, ponad połowa Polaków jest przekonanych, że mrożonki  tracą, lub  tracą w dużym stopniu, wartości  odżywcze. Tymczasem mrożenie pozwala w większym stopniu, niż np. cukrzenie,  solenie  czy  marynowanie, zachować  zbliżoną do świeżych produktów wartość odżywczą. I to bez wprowadzania dodatkowych   substancji konserwujących, takich jak sól, ocet itp. Zamrażanie obejmuje kilka etapów: najpierw warzywa i owoce są myte, krojone i blanszowane (jest to proces poprzedzający mrożenie,  polegający  na krótkotrwałym, trwającym kilka minut, ogrzaniu  warzyw w temperaturze 85-100°C). Blanszowanie zatrzymuje działanie enzymów tkankowych, zapobiegając zmianom  zabarwienia  oraz walorów  smakowych  mrożonych  warzyw.  Dodatkowo niszczone są mikroorganizmy.

Dodatkowo proces ten powoduje,  że po rozmrożeniu dania przygotowujemy w krótszym czasie, a warzywa są lekko twardawe tak, jakby były przygotowywane  na parze. Na samym końcu warzywa są bardzo szybko zamrażane.  Następuje  to  w  strumieniu bardzo zimnego powietrza, dzięki czemu warzywa nie sklejają się ze sobą i zachowują swój naturalny wygląd i wiele właściwości odżywczych.

Dlaczego warto jeść mrożonki? Bo spożywanie minimum  400 g warzyw i owoców (bez ziemniaków) dziennie zmniejsza ryzyko chorób serca, różnego rodzaju nowotworów, cukrzycy i otyłości. A mrożonki, zachowują wysoką zawartość składników odżywczych,  w tym witamin i  składników  mineralnych, a  poza tym są bardzo wygodne w użyciu i stosunkowo tanie. No i mogą służyć za jako baza pysznych potraw.

Licencja: Creative Commons
6 Ocena