Mrożone owoce i warzywa mogą być doskonałym źródłem witamin i niezbędnych minerałów, zwłaszcza zimą. Mrożone warzywa i owoce, właściwie przechowywane i rozmrażane, mają porównywalną do świeżych wartość odżywczą.
Zimą i wiosną mogą one mieć nawet więcej wartości odżywczych niż warzywa i owoce dostępne na sklepowych półkach.
Według statystyk Polacy spożywają aż pięciokrotnie mniej warzyw i owoców mrożonych, niż mieszkańcy innych krajów Unii Europejskiej. Według badań, przeprowadzonych przez OBOP, ponad połowa Polaków jest przekonanych, że mrożonki tracą, lub tracą w dużym stopniu, wartości odżywcze. Tymczasem mrożenie pozwala w większym stopniu, niż np. cukrzenie, solenie czy marynowanie, zachować zbliżoną do świeżych produktów wartość odżywczą. I to bez wprowadzania dodatkowych substancji konserwujących, takich jak sól, ocet itp. Zamrażanie obejmuje kilka etapów: najpierw warzywa i owoce są myte, krojone i blanszowane (jest to proces poprzedzający mrożenie, polegający na krótkotrwałym, trwającym kilka minut, ogrzaniu warzyw w temperaturze 85-100°C). Blanszowanie zatrzymuje działanie enzymów tkankowych, zapobiegając zmianom zabarwienia oraz walorów smakowych mrożonych warzyw. Dodatkowo niszczone są mikroorganizmy.
Dodatkowo proces ten powoduje, że po rozmrożeniu dania przygotowujemy w krótszym czasie, a warzywa są lekko twardawe tak, jakby były przygotowywane na parze. Na samym końcu warzywa są bardzo szybko zamrażane. Następuje to w strumieniu bardzo zimnego powietrza, dzięki czemu warzywa nie sklejają się ze sobą i zachowują swój naturalny wygląd i wiele właściwości odżywczych.
Dlaczego warto jeść mrożonki? Bo spożywanie minimum 400 g warzyw i owoców (bez ziemniaków) dziennie zmniejsza ryzyko chorób serca, różnego rodzaju nowotworów, cukrzycy i otyłości. A mrożonki, zachowują wysoką zawartość składników odżywczych, w tym witamin i składników mineralnych, a poza tym są bardzo wygodne w użyciu i stosunkowo tanie. No i mogą służyć za jako baza pysznych potraw.