0
głosów
- +

Życiodajna woda

Autor:

Aktualizacja: 14.03.2012


Kategoria: Zdrowie / Zdrowe Odżywianie


Artykuł
  • 0 głosów dodatnich
  • 0 głosów ujemnych
  • 633 razy czytane
  • 3 przedrukowany
  • 0 Polemik/Poparć <span class="normal">Odpowiadanie na artykuł</span>
  • Licencja: CC <span class="normal">Zezwala się na kopiowanie, dystrybucję, wyświetlanie i użytkowanie dzieła i wszelkich jego pochodnych pod warunkiem umieszczenia informacji o tw&oacute;rcy.</span>
Dostęp bezpłatny <span class="normal">Dostęp do treści jest bezpłatny.<br/> Inne pola eksploatacji mogą być zastrzeżone sprawdź <b>licencję</b>, żeby dowiedzieć się więcej</span>
 

 Aż 70% masy ciała człowieka stanowi woda. Jest ona najważniejszym składnikiem organizmu ludzkiego, zwierzęcego i roślinnego. Bez wody życie na ziemi byłoby niemożliwe.


 

 Woda pełni najważniejszą rolę w życiu organizmów żywych.  Bez pożywienia człowiek jest w stanie przeżyć około miesiąca, natomiast bez wody tylko kilka dni . Dorosła osoba powinna wypjać ok. 30 ml wody na kg masy ciała (poza innymi napojami).  Soki, kawa czy herbata nie mogą stanowić alternatywy dla wody. Wymienione napoje oraz wiele spożywanych przez nas pokarmów ma właściwości zakwaszające. Aby organizm mógł prawidłowo funkcjonować musi być zachowana równowaga kwasowo-zasadowa. Najważniejszą rolę w utrzymaniu tej równowagi pełni woda. Jeżeli jej nie dostarczamy organizm przestaje prawodłowo funkcjonować.

Woda jest nie tylko doskonałym rozpuszczalnikiem składnikiów pokarmowych, ale również bierze udział  we wszystkich procesach biochemicznych zachodzących w organizmach ludzkich, zwierzęcych i roślinnych. Nie tylko ważna jest ilość wypijanej wody ale i jej jakość.  Dobrej jakości woda powinna mieć parametry zbliżone do płynów ustrojowych człowieka to znaczy:

- ph minimum 7,4 lub powyżej (zasadowe)

- brak zanieczyszczeń mechanicznych, chemicznych i biologicznych,

- ujemny ładunek czyli odpowiedni redox

- niskie napięcie powierzchniowe- 43din/cm3

- temperatura 36,6oC

- mineralizacja poniżej 100

Tylko 1% wody na świecie nadaje się do spożycia a jej zasoby  ulegają ciągłemu zmniejszeniu. Kolejnym problemem jest jej jakość.  Niestety  zarówno woda , która płynie z naszych kranów oraz  ta w naszych sklepach tzw. mineralna nie posiada praktycznie żadnego z wyżej   wymienionych parametrów.  Uzyskanie dobrej jakości wody do picia i gotowania możliwe jest tylko dzięki stosowaniu w naszych domach filtrów odwróconej osmozy z minerailzatorami.  Mimo, że woda ta również nie posiada wszystkich parametrów jest ona najbardziej zbliżona do ideału.

Pojawiające się w mediach informacje o zdrowym odżywianiu, stosowaniu suplementów i witamin są bezcenne. Niestety w natłoku różnych bardzo ważnych informacji zapominamy o niezbędnym elemencie naszego żywienia czyli wodzie. Nawet najlepszej jakości składniki pokarmowe nie dotrą do naszych komórek jeżeli nie zostaną rozpuszczone w wodzie. Ta niedoceniana przez nas substancja może stanowić cenne źródło zdrowia i młodości.

Tess 15
abczywienia.blogspot.com

Podobał Ci się artykuł?
0
głosów
- +

Brak polemik/poparć



Podobne artykuły:


KOMENTARZE


System komentarzy dostarcza Disqus

Używając tej strony zgadzasz się na wykorzystywanie plików Cookie.Dowiedz się więcej.

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Z dniem 25.05.2018 wprowadziliśmy też w życie rozporządzenia dotyczące ochrony danych osobowych. Więcej informacji w naszej Polityce Prywatności i Regulaminie.

Zamknij