Słodka roślina z doniczki, która chroni zęby, leczy otyłość, obniża poziom glukozy we krwi, obniża ciśnienie....
Jednym słowem antidotum na codzienne problemy w zasięgu ręki.

Data dodania: 2012-03-13

Wyświetleń: 1898

Przedrukowań: 1

Głosy dodatnie: 2

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

2 Ocena

Licencja: Creative Commons

Stewia(stevia} w Paragwaju z którego pochodzi używana jest od wieków jako naturalny słodzik, aktualnie rozszerzono jej zastosowanie do leczenia otyłości i nadciśnienia tętniczego.

Największą zaletą stewii jest fakt, że przy intensywnie słodkim smaku  jest bezkaloryczna./2 łyżeczki proszku z suszonych liści odpowiadają 1 szklance cukru/

W swoim składzie zawiera:

 białka minerały i mikroelementy takie jak

wapń, potas, magnez, żelazo, chrom, selen, krzem, cynk

witaminy z grupy B, witaminę C, beta-karoten.

Nie podnosi poziomu glukozy we krwi, hamuje apetyt na potrawy tłuste i słodycze przez co znacząco wspomaga redukowanie nadwagi.

Właściwości brzeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze sprawiają, że jedzenie słodkich potraw ze stewią nie powoduje próchnicy, a wręcz przeciwnie pomaga chronić zęby.

Wysoka temperatura rozkładu pozwala używać jej do gotowania i pieczenia ciast. Jedynie ze względu na fakt, że eliminuje proces fermentacji nie możemy jej stosować do ciast drożdżowych.

Powszechnie stosowana jest jako naturalny słodzik w krajach Ameryki Środkowej, Chinach i Japoni.  W USA, Kanadzie, Nowej Zelandii i Australii używany jest jako suplement diety.

W sprzedaży stewia dostępna jest w postaci suszonych lisci - barwią one jednak potrawę, a lekki posmak może przeszkadzać, bardziej praktyczne są ekstrakty i syropy.                                                                                                                                                        Jeśli  mamy możliwośc postawienia jej w nasłonecznionym miejscu warto zainteresować się samodzielną uprawą, da nam to możliwość wykorzystania świeżych liści, szczególnie do sałatek . 

Stewia jest doskonałym dodatkiem do przetworów owocowych, warzywnych i soków.                                             

Licencja: Creative Commons
2 Ocena