Stewia(stevia} w Paragwaju z którego pochodzi używana jest od wieków jako naturalny słodzik, aktualnie rozszerzono jej zastosowanie do leczenia otyłości i nadciśnienia tętniczego.
Największą zaletą stewii jest fakt, że przy intensywnie słodkim smaku jest bezkaloryczna./2 łyżeczki proszku z suszonych liści odpowiadają 1 szklance cukru/
W swoim składzie zawiera:
białka minerały i mikroelementy takie jak
wapń, potas, magnez, żelazo, chrom, selen, krzem, cynk
witaminy z grupy B, witaminę C, beta-karoten.
Nie podnosi poziomu glukozy we krwi, hamuje apetyt na potrawy tłuste i słodycze przez co znacząco wspomaga redukowanie nadwagi.
Właściwości brzeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze sprawiają, że jedzenie słodkich potraw ze stewią nie powoduje próchnicy, a wręcz przeciwnie pomaga chronić zęby.
Wysoka temperatura rozkładu pozwala używać jej do gotowania i pieczenia ciast. Jedynie ze względu na fakt, że eliminuje proces fermentacji nie możemy jej stosować do ciast drożdżowych.
Powszechnie stosowana jest jako naturalny słodzik w krajach Ameryki Środkowej, Chinach i Japoni. W USA, Kanadzie, Nowej Zelandii i Australii używany jest jako suplement diety.
W sprzedaży stewia dostępna jest w postaci suszonych lisci - barwią one jednak potrawę, a lekki posmak może przeszkadzać, bardziej praktyczne są ekstrakty i syropy. Jeśli mamy możliwośc postawienia jej w nasłonecznionym miejscu warto zainteresować się samodzielną uprawą, da nam to możliwość wykorzystania świeżych liści, szczególnie do sałatek .
Stewia jest doskonałym dodatkiem do przetworów owocowych, warzywnych i soków.