Nie ma osoby, która nie słyszałaby o cholesterolu. Sama jego nazwa brzmi dość groźnie i ludzie nie tylko boją się go, ale i wystrzegają jak mogą. Nie do końca jest to prawdą, gdyż potrzebuje go każdy organizm żywy, ale w odpowiedniej proporcji i ilości.

Data dodania: 2011-08-16

Wyświetleń: 699

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 2

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

2 Ocena

Licencja: Creative Commons

Bez niego nie mogłyby regenerować się komórki czy produkowane hormony płciowe, zaburzeniom uległo by wytwarzanie witaminy D oraz kwasów żółciowych, które umożliwiają prawidłowe trawienie tłuszczów. Warunkuje on również sprawne działanie układu odpornościowego, gdyż przy zbyt niskim poziomie cholesterolu wzrasta podatność na infekcje i choroby nowotworowe. Nie tylko specjalistyczne badania, ale podstawowe, te z grupy rutynowych mogą wykazać jaki poziom cholesterolu nam towarzyszy. Faktycznie może to być niebezpieczne dla zdrowia, a nawet życia. Jeśli nasze menu obfituje w tłuszcze zwierzęce to w organizmie automatycznie wzrasta jego poziom. Prowadzi to do wielu chorób serca i układu krążenia, a zwłaszcza do miażdżycy, a w konsekwencji do zawału i śmierci. Jednak podwyższony poziom cholesterolu wcale nie jest wyrokiem na nasze życie. W zasięgu ręki, tuż na kuchennej półce, mamy produkty, których jedzenie może być idealnym kołem ratunkowym.

Na czele listy pogromców cholesterolu stoją pięknie uśmiechające się do nas jabłka. Codzienne spożycie już jednego jabłka zmniejsza nie tylko poziom złego cholesterolu, ale również spada ryzyko zawału nawet o połowę. Dzięki substancjom zawartym w jabłkach nie grożą nam również żadne zakrzepy krwi. Wszelkie warzywa bogate w błonnik są również naszym sojusznikiem gdyż obniżają stężenie cholesterolu we krwi. W szczególności powinniśmy spożywać fasolkę szparagową, brokuły, kapusta, seler czy pietruszka. Kolejnym produktem, który warto wprowadzić do codziennej diety jest siemię lniane. Usprawnia on prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia, co pomaga dotlenić wszystkie komórki organizmu. Znanym zabójcami cholesterolu są płatki oraz otręby owsiane, czosnek oraz zdrowe tłuszcze zawarte w oliwie czy rybach.

Wysoki poziom cholesterolu we krwi jest poważnym problemem. Jednakże stosując zbilansowaną dietę, uprawiając sport i unikając używek można skutecznie ograniczyć poziom cholesterolu we krwi, a tym samym ustrzec się w przyszłości powikłań związanych z miażdżycą.

Licencja: Creative Commons
2 Ocena