Długi weekend rozpoczełam spacerem po lesie w celu szukania grzybów. Efekt ? pełny mały koszyk wiklinowy, kilka kozaczków i mnóstwo podgrzybków, wydaje mi się ze w tym roku to  jesień bedzie owocować w wysyp grzybków jak nigdy.

Data dodania: 2011-08-16

Wyświetleń: 1966

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 1

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

1 Ocena

Licencja: Creative Commons

Dlatego dzisiaj proponuje przepis na pieczone grzybki z ziołami.Subtelny smak tych grzybów z ziołami i pomidorami oczaruje wszystkich zgromadzonych przy stole:)
Składniki :
Porcja na 4 osoby, przygotowanie 15 minut, pieczenie 50minut. Drogie Panie 1 porcja zawiera tylko 181 kcal.
No to zaczynamy!Przygotowujemy:
*600 g pieczarek
*10 średnich pogrzybków lub 5 większych kozaków(grzyby najlepiej suszone wtedy potrzebujemy okolo 20 g, wiec danie idealne jest na zimowe dni:-> ).
*3łyżki oliwy z oliwek
*400 g krojonych pomidorów z puszki (stosuje w zimę, jak ciężko dostać pomidory, gdy sezon w pełni to używam 5 większych pomidorów).  
*3 łyżki octu (najlepiej z czerwnego wina)
*4 gałżki tymianku gorść bazylii.   

 Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C.Usuwamy trzonki pieczarek, kroimy kapelusze na kawałki (jeśli nie są zbyt duże, zostawiamy je całe). Jeśli mamy grzyby suszone to wcześniej je namaczamy,i następnie kroimy w paski. Ja przyrządzam to danie również z surowymi grzybami tzn. najpierw je gotuje  okolo 30 minut i nastepnie też kroje w paski. Układamy grzyby w naczyniu żaroodpornym i skrapiamy je oliwą , można skropić też z 3 kroplami cytryny. Dodajemy tymianek i pieczemy w piekarniku około 30 minut, aż porządnie zmiękną. Dokładmy pomidory jeśli mamy z puszki, jeśli ktoś woli normlane pomidory to myjemy je , kroimy w kostke i podsmażamy na patelni okolo 5-8 minut dodajemy 2 łyżki ketchupu i mieszamy do uzyskania "papki". Na koniec grzyby mieszamy razem z pomidorami dolewamy ocet i pieczemy jeszcze przez 20 minut. Tuż przed podaniem posypujemy bazylią.

Licencja: Creative Commons
1 Ocena