Wakacje w pełni, a co za tym idzie sezon owocowy też. Wprawdzie sezon na ulubione truskawki już prawie minął, ale do wyboru mamy teraz pyszną borówkę amerykańską, z którą są właśnie moje ulubione placuchy. Placki idelanie komponuja się rownież, z jarzynami, jabłkami, śliwkami oraz gruszkami a nawet czereśniami więc kto co lubi. Przepis wprawdzie dotyczy placków, ale dla osób, które nie wyobrażają sobie śniadań bez naleśników podpowiadam ze borówka idealnie, też komponuje się z ciastem naleśnikowym.
Składniki :
Porcja na około 15 osób.Stopień trudności- łatwy. Czas przygotowania ciasta 10 minut, smażenie 15 minut.
*180g mąki
*2łyżeczki proszku do pieczenia
* 50g zmielonych płatków pszennych
*400ml chudego mleka
*2 roztrzepane jajka
*1 łyżka oleju słonecznikowego(może być zwykły)olej potrzebny jedynie do natłuszczenie patelni
*2 pomarańcze podzielone na kawałki(dekoracja)
*100g borówek amerykańskich
*2łyżki syropu kolonwego, można zastąpić go miodem
*cukier puder do posypki.
Mąkę z proszkiem przesiać do dużej miski, wymieszać razem z płatkami. W innym głębszym naczyniu roztrzepać jaja, mleko oraz olej i wlać do miski z mąką. Dodaj borówkę. Całość dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką. Następnie wysmaruj patelnie olejem i ustaw na średnim ogniu i rozpoczynaj smażenie. Formułuj chochelką małe placuszki. Podawaj polane lekko miodem z pomarańczą na wierzchu i oproszone cukrem pudrem.
Dobra rada: Jeśli chcemy, aby nasze placki były bardziej puszyste, proponuje dodać jedną łyżkę wody gazownej.
Życzę Smacznego :)