Kiedyś placki gościły w moim domu prawie co weekend, ale z czasem jak dorastałam zmieniałam swoje upodobania kulinarne niestety  i prawie zapomniałam jak smakują, dlatego czas na zmiany oraz pyszne i szybkie podwieczorki.

Data dodania: 2011-08-10

Wyświetleń: 1285

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 1

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

1 Ocena

Licencja: Creative Commons

Wakacje w pełni, a co za tym idzie sezon owocowy też. Wprawdzie sezon na ulubione truskawki już prawie  minął, ale do wyboru mamy teraz pyszną borówkę amerykańską, z którą są właśnie moje ulubione placuchy. Placki idelanie komponuja się rownież, z jarzynami, jabłkami, śliwkami oraz gruszkami a nawet czereśniami więc kto co lubi. Przepis wprawdzie dotyczy placków, ale dla osób, które nie wyobrażają sobie śniadań bez naleśników podpowiadam ze borówka idealnie, też komponuje się z ciastem naleśnikowym.


Składniki :
Porcja na około 15 osób.Stopień trudności- łatwy. Czas przygotowania ciasta  10 minut, smażenie 15 minut.
*180g mąki
*2łyżeczki proszku do pieczenia 
* 50g zmielonych płatków pszennych
*400ml chudego mleka
*2 roztrzepane jajka
*1 łyżka oleju słonecznikowego(może być zwykły)olej potrzebny jedynie do natłuszczenie patelni
*2 pomarańcze podzielone na kawałki(dekoracja)
*100g borówek amerykańskich
*2łyżki syropu kolonwego, można zastąpić go miodem
*cukier puder do posypki.

Mąkę z proszkiem przesiać do dużej miski, wymieszać razem z płatkami. W innym głębszym naczyniu roztrzepać jaja, mleko oraz olej i wlać do miski z mąką. Dodaj borówkę. Całość dokładnie wymieszaj  drewnianą łyżką. Następnie wysmaruj patelnie olejem i ustaw na średnim ogniu i rozpoczynaj smażenie. Formułuj chochelką małe placuszki. Podawaj polane lekko miodem z pomarańczą na wierzchu i oproszone cukrem pudrem.

Dobra rada: Jeśli chcemy, aby nasze placki były bardziej puszyste, proponuje dodać jedną łyżkę wody gazownej.


Życzę Smacznego :)

Licencja: Creative Commons
1 Ocena