Niezwykle trudną sztuką, charakterystyczną przede wszystkim dla krajów, w których wino jest głównym trunkiem, jest degustacja wina.

Data dodania: 2011-07-09

Wyświetleń: 1271

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Wymaga ona sporej wrażliwości, ale przede wszystkim posiadania wiedzy na temat różnych gatunków, szczepów, metod przygotowywania, itp. W Polsce tego rodzaju moda zawitała już parę lat temu i możemy zauważyć wzrost zainteresowania winem także w tym obszarze. Przy odrobinie ćwiczeń można posiąść tę sztukę, chociaż jej podstawowe zachowania i móc dzięki temu zabłysnąć w towarzystwie. Poniżej postaram się przedstawić podstawowe rady dotyczące degustacji wina.

Nalewamy wino do ok. 1/3 kieliszka. Najpierw oczywiście zwracamy uwagę na to, czy powierzchnia jest lśniąca, wino przejrzyste i klarowne. W kieliszku nie powinny się znaleźć żadne zanieczyszczenia. Następnie istotny jest ruch, zakręcenie trochę kieliszkiem, aby ujrzeć, w jaki sposób wino osadza się na ściankach. Co podstawowego należy wiedzieć o kolorach wina? Wino jasno czerwone lub tez fioletowe to wino młode, wiśniowe, czerwone nadaje się już do konsumpcji. Jeżeli natomiast pojawiają się już brunatne odblaski wino jest dojrzałe. Bardzo ciemne, brunatne natomiast to wino szlachetne, dojrzałe, o ile oczywiście było przeznaczone do dłuższego okresu dojrzewania. Kolor biały, bardzo jasny wskazuje na wino młode. Zielonkawy odcień oznacza dużą kwasowość, następnie jasno żółty oznacza wino w szczytowej fazie dojrzałości, a ciemno żółty wino starsze.

Oczywiście dużo więcej czasu wymaga przyswojenie wiedzy dotyczącej zróżnicowania regionalnego poszczególnych win, gdyż każda osobna winnica w każdym regionie ma swoje charakterystyczne cechy, które wpływają na jakość wina. Jest to ogromna ilość informacji, a ich przyswojenie wymaga czasu i zaangażowania. Niewątpliwie głównych wskazówek możemy szukać w Internecie, czy też na różnego rodzaju kursach. Możemy również skorzystać z pomocy sommelierów (specjalistów w dziedzinie wiedzy o winie), obecnych również coraz częściej w polskich restauracjach

Licencja: Creative Commons
0 Ocena