Maselko czosnkowe to rarytas do smarownia pieczywa.Świetnie smakuje z pieczywem z grilla jak również  z piekarnika, jak również z buleczkami na które przepis podaję poniżej.

Data dodania: 2011-07-14

Wyświetleń: 1683

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 2

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

2 Ocena

Licencja: Creative Commons

Pragnę się podzielić z Państwem przepisem na maselko czosnkowe.
Powiecie że to żadna nowość , że można je kupić w prawie każdym markecie , a ja wam powiem że jesteście w blędzie ponieważ wykonanie jest bardzo proste że nie wspomnę o tym że maselko wlasnej roboty jest znacznie smaczniejsze .
Nie wierzycie? Sprawdźcie sami :

Sklad:
1 kostka masla
3-4 ząbki czosnku
Nać pietruszki
sól (do smaku)

Przygotowanie:
Ząbki czosnku zgnieść na prasce nać pietruszki drobno posiekać dodać sól do smaku dodać do masla i wygnieść z nim dokladnie(wymieszać).

Dodam że jeśli woli ktoś ostrzejsze smarowanie to musi wgnieść przez praskę więcej ząbków czosnku.
Maselko nakladamy na chleb i konsumujemy.
Świetnie smakuje z chlebem z grilla .
Jeśli ktoś chce zrobić sobie prawdziwą ucztę kupuje krojony chleb bądź nie krojony ale musi go pokroić i smaruje kromki po kolei ukladając bochenek z powrotem w calość, pakuje bochenek do specjalnej folii bądź naczynia żaroodpornego (chodzi o to aby chleb się nie rozsechl i żeby kromki się nie rozpadly).
Teraz trzeba rozgrzać piekarnik do 180 stopni wlożyć doniego chleb i wyjąć po okolo 15-20 minutach.Chleb najlepiej smakuje na cieplo .

BULKI FOKACINI

Skladniki:

1kg mąki pszennej
50g(kostka) drożdży
6-8   lyżek   oliwy z oliwek
szczypta bazylii
szczypta rozmarynu
szczypta oregano

PRZYGOTOWANIE

mąkę wsypać do miski, drożdże rozpuścić w mleku i dodać do mąki , doprawić solą dodać ziola oraz oliwę. Calość wyrabiamy tak dlugo aż nie będzie grudek . Teraz formujemy male kulki , na wierzchu możemy posypać solą morską grubą .

Buleczki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20-30 minutI gotowe !

Licencja: Creative Commons
2 Ocena