Przepis jest łatwy i nie zabiera zbyt wiele czasu-pod warunkiem,że mamy przygotowane wszystkie składniki. Ciasto idealne dla maniaków orzechów :).Idealnie pasuje podawane z kawą-pychota!

Data dodania: 2011-05-27

Wyświetleń: 1088

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Tarta sama w sobie jest dobra-w końcu to kruche ciasto :), a plus orzechy-nie można się temu oprzeć. Czas jaki jest potrzebny na jego wykonanie to około 45-60 minut,w zależności jak sprawnie idzie nam wykonywanie kolejnych czynności. Na początek przygotowujemy ciasto na tarte.Potrzebne nam będzie:

180g mąki

120g masła

60g cukru pudru

+ 1 żółtko jeśli chcemy mieć bardziej sztywne ciasto lub 1 łyżka śmietany dla bardziej elastycznego ciasta

Mieszamy suche skladniki, dodajemy masło-najlepiej w małych kawałkach, żółtko lub śmietanę i wyrabiamy ręcznie na stolnicy. Rozwałkowujemy i wykładamy na blachę do tarty wyłożoną papierem do pieczenia i podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez 6-8 minut. Jeśli obawiamy się przypalenia brzegów można najpierw upiec sam spód, a brzegi razem z nadzieniem. Spód tarty należy ponakłówać-najlepiej widelcem i obciążyć-proponuję wyłożyć grubszą warstwą folii aluminiowej i wysypać na nią fasolę lub groch. Folia ułatwi nam późniejsze usunięcie obiążenia.

Kiedy tarta jest w pierkarniku możemy się zająć nadzieniem. Potrzebne nam będą nastepujące składniki:

50g masła

250g łuskanych orzechów włoskich

100g miodu

100ml śmietanki 30% (może być chudsza)

2 jajka

Orzechy należy pokroić,ale niezbyt drobno. Można kilka dodatkowych  orzechów zostawić na dekorację. Jajka ucieramy z miodem i masłem, do momentu aż masa zbieleje. Następnie dodajemy orzechy i smietankę i wszystko dokladnie mieszamy. Wymieszaną masę nakładamy na upieczoną już tartę i wszystko wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na kolejne 30 minut. Po upieczeniu czekamy aż ciasto ostygnie i można podawać :).

Życzę smacznego!

Licencja: Creative Commons
0 Ocena