Odkryj nowy wymiar smaku. Roladki drobiowe z kurkami posmakują nawet wybrednym smakoszom:).   Bardzo szybkie, bardzo smaczne. Doskonały pomysł na oryginalne danie:)

Data dodania: 2011-03-07

Wyświetleń: 2470

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Roladki drobiowe z kurkami

 DSCF0549

Przepis jest naprawdę prosty a efekt końcowy jest oszałamiający. Poniżej podam przepis i składniki na 4 sycące porcje:).

 Składniki:

- 4 dymki,

- 2 łyżki masła,

- 2 jajka,

- 60 – 70 dag piersi z kurczaka,

- 1 łyżka mąki,

- 50 ml białego wytrawnego wina,

- wywar warzywny ( około 1 litra – będzie mam potrzebny do duszenia roladek),

- 1 – 2 łyżki posiekanych ziół (pietruszka, bazylia itp.)

- 100 g świerzych lub mrożonych kurek,

- sól, pieprz, olej do smażenia.

 Przygotowanie:

Cebulę dymkę drobno posiekać i podsmażyć na maśle. Jajka roztrzepać, posolić i wlać na patelnię, na której znajduje się podsmażona cebula. Mieszać, aż doprowadzi się do ich ścięcia.Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w 4 duże plastry lub 8 małych. Plastry lekko rozbić przez folię spożywczą i oprószyć solą i pieprzem. Na każdy plaster nałożyć trochę wcześniej przygotowanego farszu jajecznego, zwinąć w roladki i spiąć wykałaczkami. Roladki obsmażyć na oleju ze wszystkich stron na rumiano (najlepiej na wolnym ogniu).Roladki zdjąć z patelni, przełożyć do garnka i zalać wywarem warzywnym, dusić przez około 20 min. Wypieczony sos po zdjęciu roladek z patelni oprószyć mąką. Mąkę szybko obsmażyć, zalać winem, wymieszać. Jeśli to konieczne, rozrzedzić wywarem warzywnym. Gotować około 5 minut. Pod koniec wymieszać z posiekanymi ziołami.Kurki podsmażyć na 2 łyżkach masła. Pod koniec doprawić do smaku solą i ewentualnie kilkoma kroplami soku z cytryny. Roladki polać sosem i podać z kurkami oraz ziemniakami z wody.

Smacznego:).

Licencja: Creative Commons
0 Ocena