Orientalne kotlety rybne
Składniki
- 1 kg filetów rybnych, np. z tilapii
- 2 marchewki
- 5 dużych ziemniaków
- pietruszka
- 25 dag szpinaku
- por
- sok z 1/2 cytryny
- po 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich, tymianku, curry
- sól
- pieprz
- 4 łyżki sosu sojswego
- 3 jajka
- bułka tarta
- oliwa
- puszka ananasów
Wykonanie
1. Oczyszczone ryby gotujemy w osolonej wodzie, wyjmujemy. Warzywa obieramy i myjemy. Ziemniaki gotujemy w wywarze. Pokrojone marchewki, pietruszkę, szpinak i pora podsmażamy na oliwie. Doprawiamy, dodajemy jajko, sok z cytryny i sos sojowy.
2. Ziemniaki i ryby miksujemy z warzywami. Formujemy kotlety. Obtaczamy najpierw w bułce, a następnie w dwóch rozmąconych jajkach. Smażymy na złoto. Podajemy z plastrami ananasa.
Kotlety jarskie siekacze
Składniki
- duża cebula
- 1/2 czerwonej papryki
- kilka pieczarek
- jajko
- 10 dag żółtego sera
- mąka ziemniaczana
- pieprz
- sól
- ulubione zioła
- olej do smażenia
Wykonanie
1. Cebulęobieramy i kroimy w piórka. Paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne, miąższ kroimy w wąskie, krótkie paski. Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie plasterki. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.
2. Do składników wbijamy jajko. Mieszamy i doprawiamy do smaku. Do masy dodajemy tyle mąki. aby powstała gęsta masa. Łyżką nabieramy porcje, formujemy płaskie kotlety i wkładamy na rozgrzany olej. Smażymy z obu stron na rumiano. Podajemy na gorąco, z ziemniakami lub kaszą. Smacznego.