FERRERO ROSCHE
Składniki na ciasto to:
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki zimnej wody
3 łyżki kakao
1 szklanka cukru
1 i 1/5 szklanki mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
odrobina sodki
łyżeczka soli
5jajek
Wodę, olej kakao i cukier umieścić w rondlu i rozpuścić na małym ogniu a później ostudzić. Zimną już masę dobrze rozbić końcówkami robota z łyżeczką soku z cytryny. Następnie dodać 1 i 1/5 szklanki mąki, łyżeczkę proszku do pieczenia, odrobinę sodki oraz łyżeczkę soli i 5 zółtek(dodawać je po jednym), dokładnie utrzeć a na koniec dodać ubitą pianę z białek. Wlać ciasto do tortownicy i upiec w piekarniku w temperaturze 180 stopni
Składniki na masę:
2 tabliczki gorzkiej czekolady
2 opakowania śnieżki na mleko
1/2 litra śmietany kremówki
200 gram orzechów włoskich drobno posiekanych
Czekoladę rozpuścić na wolnym ogniu, ciągle mieszając. Gdyby czekolada zaczęła się krystalizować dodać odrobinę mleka
i dokładnie wymieszać.
Kremówkę ubijać dodając stopniowo obydwie śnieżki. Nastepnie delikatnie połaczyć z przestudzoną czekoladą. Na koniec dodać część posiekanych orzechy włoskie i wszystko delikatnie wymieszać.
Placek po upieczeniu przekroić na połowę. Blat biszkoptu nasączyć np. wodą z sokiem cytrynowym lub z rumem i posmarować dowolnym dżemem (najlepszy z czarnej porzeczki) a następnie wyłożyć 3/4 kremu i przykryć drugim blatem ciasta.. Pozostały krem rozsmarować na wierzchu i całość posypać pozostawionymi orzechami.
Tak przygotowane ciasto wstawić do lodówki.
Najlepsze jest następnego dnia
Smacznego.