Większość książek do szybkiej nauki skupia się tylko na technikach i strategiach uczenia się. A tak na prawdę, to tylko wierzchołek góry lodowej. Zajrzyj pod taflę wody i sprawdź, co tam się kryje i co wpływa na Twoje wyniki w nauce!

Data dodania: 2011-01-19

Wyświetleń: 1431

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 4

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

4 Ocena

Licencja: Creative Commons

Wiele osób nie zdaje sobie nawet sprawy, jak ważne jest zdrowe żywienie i jego wpływ, na procesy myślowe. Nie uczą nas tego w szkołach, na studiach, a nawet kursach szybkiej nauki... A jednak.

Pokarm to jeden z głównych filarów, na których stoi gmach szybkiej nauki!

Pokarmy można podzielić na takie, które pomagają w szybkiej nauce i koncentracji, oraz takie, które jej szkodzą. Kluczem do zrozumienia ich działania, jest ich wpływ na mózg. Pokarmy pomagające w szybkiej nauce, pozwalają mózgowi absorbować więcej tlenu. To także pokarmy bogate w wodę, witaminy i minerały.

Natomiast pokarmy ciężkie, takie jak białka zwierzęce i tłuszcze nasycone, powodują obciążenie, spadek koncentracji i procesów myślenia, gdyż ich strawienie wymaga ogromnych nakładów energii. Wtedy to organizm kieruje wszystkie siły w stronę jelit, trzustki i wątroby, aby poradzić sobie z dostarczonym pokarmem.

Jakie produkty są korzystne dla uczących się osób?

Po pierwsze takie, które zawierają dużo witaminy C, B i E. Witaminy te chronią przed chorobami związanymi z utratą pamięci, niszczą wolne rodniki, zwiększają aborcję tlenu i zapewniają lepsze przewodnictwo nerwowe.

Źródła witaminy C, to m.in.: pomidory, dzika róża, cytryny, czarna porzeczka, wiśnie; grupy witamin B: warzywa strączkowe, drożdże, łuski ryżu, produkty pełnoziarniste, chleb razowy, pestki dyni; witaminy E: oleje roślinne, orzech, oleje tłoczone z nasion, migdały, ziarno słonecznika, ciemnozielone warzywa liściaste.

Po drugie: pokarmy bogate w wodę, czyli warzywa, owoce i kiełki. W ten sposób dostarczasz dużej ilości dobrej jakości wody, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania mózgu i całego układu nerwowego. Codziennie zjadaj chociaż jeden posiłek z owoców i jeden z warzyw. Do kanapek, surówek i zimnych dań dokładaj kiełki roślinne.

Po trzecie: pokarmy zawierające NNKT, czyli tzw. kwasy omega trzy. Znajdziesz je w siemieniu lnianym i olejach roślinnych.

Warto też pamiętać o lecytynie, która pomaga w poprawie pamięci. U osób z wysokim IQ, naukowcy znajdywali dużą ilość tego składnika. Znajdziesz ją w takich pokarmach, jak produkty sojowe, pomidory, sałata lodowa, szpinak, ziemniaki, kalafior i orzeszki ziemne.

Na podsumowanie, zapamiętaj dwa najważniejsze słowa do zapamiętania, to: Dieta Zbalansowana. Zadbaj o to, aby niczego nie było zbyt wiele, ale też niczego nie brakowało. Dzięki temu w długim czasie, będziesz osiągał znacznie lepsze wyniki w nauce!

Pozdrawiam,

Marcin Kijak

Trener technik szybkiej nauki i czytania

Licencja: Creative Commons
4 Ocena