Rozróżnia się 2 typy cukrzcy:
1.Cukrzyca młodzieńcza- do niedoboru insuliny dochodzi na skutek uszkodzenia trzustki.
2.Cukrzyca dorosłych- trzustka pracuje prawidłowo, natomiast brak insuliny wynika ze stosowania zbyt wysokotłuszczowej diety (spożywanie nadmiernych ilości białego cukru i białej mąki).
W cukrzycy duża ilość cukru przenika do krwi i nerki starają się ten nadmiar wydalić. Powoduje to częste oddawanie moczu oraz stałe uczucie pragnienia. Cukrzyca sprzyja rozwojowi różnych stanów zapalnych i infekcji.
W cukrzycy bardzo duże znaczenie ma dieta. Należy w pierwszej kolejności ograniczyć spożywanie produktów obciążających wątrobę oraz śledzionę i trzustkę. Chodzi tu głównie o wyeliminowanie tłustych i tłusto przyrządzanych mięs, jaj, sera, masła, nadmiaru oleju i orzechów. Koniecznie trzeba zrezygnować z pokarmów rafinowanych białego cukru, białej mąki, margaryn oraz używek i pokarmów bardzo słodkich, słonych i pikantnych. Okazuje się, że za prawidłową kontrolę cukru w organizmie odpowiadają następujące pierwiastki: chrom, cynk, mangan i krzem. Pierwiastki te znajdują się m.in. w otrębach, dlatego powinno się do wielu pokarmów dodawać otręby pszenne.
Medycyna chińska rozróżnia 2 typy cukrzycy:
1.Cukrzyca niedoborowa- związana z zaburzeniem pracy śledziony i trzustki. Charakteryzuje się osłabionym apetytem, zmęczeniem, luźnymi stolcami, bladością, słabym pulsem i introwersją. Ta postać rozwija się u ludzi wątłych z powodu niezdrowej diety, składającej się głównie z produktów przetworzonych. W leczeniu tej postaci stosuje się warzywa i owoce, ale w postaci gotowanej. Nie powinno stosować się preparatów z liści i korzenie mniszka lekarskiego, bo jest za bardzo oczyszczający i zbyt gorzki.
2.Cukrzyca nadmiarowa- występuje głównie w krajach rozwiniętych, u ludzi żywiącyc się mięsem, tłuszczem i pokarmami rafinowanymi. Często z nią współistnieje różnego stopnia otyłość. Osoby chore na tę postać cierpią na zaparcia, mają zaczerwienioną cerę, gruby, żółtawy nalot na języku i ekstrawertyczną osobowość. Należy dietę oprzeć o surowe warzywa i owoce. Owoce powinny być kwaśne, ponieważ smak kwaśny obniża poziom cukru we krwi. Szczególnie silnie działają cytryny i grejpfruty. Należy również ograniczyć spożywanie produktów pochodzenia zwierzęcego oraz wszelkich substancji słodzących z wyjątkiem produktów z liści stewii. Powszechnie stosowane słodziki są niekorzystne, ponieważ wywołują zastój w wątrobie i pogarszają pracę trzustki. Z ziół bardzo dobrze działają- nasiona cedru, mniszek lekarski (tylko w cukrzycy nadmiarowej), kwiat krwawnika i liście borówki amerykańskiej.