Oba przepisy pochodzą z Najlepsze przepisy kulinarne- teoria i praktyka.
Kolorowa sałatka warzywna
SKŁADNIKI- kolorowa sałatka warzywna
* 4 pęczki rzodkiewek
* 4 pomidory
* średnia cukinia
* 4 czerwone papryki
* kalarepa
* pół pęczka szczypiorku
* pęczek koperku
* 4 łyżki rzeżuchy
* 6 łyżki śmietany
* 2 łyżki octu
* 2 łyżki średnio ostrej musztardy
* 10 łyżek oleju
* sól
* pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA/przyrządzenia - kolorowa sałatka warzywna
Warzywa należy umyć i osuszyć.
Rzodkiewki trzeba pokroić w krążki, pomidory zaś na małe/drobne kawałki, cukinię pokroić na zapałkę, paprykę przekroić, wydrążyć i pokroić na cienkie paski. Obraną kalarepę należy zetrzeć na grubej tarce, szczypiorek i koper drobno posiekać.
Wszystko trzeba dokładnie wymieszać w np. misce.
Śmietanę, ocet i musztardę trzeba wymieszać, następnie przyprawić solą i pieprzem. Stopniowo należy dodawać olej i ubijać, do momentu kiedy sos zgęstnieje na krem.
Po tym sałatkę polewamy sosem, starannie mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut.
Sałatka z pomidorów z papryką (szybka)
SKŁADNIKI- sałatka z pomidorów z papryką (szybka)
* 4 pomidory
* 2 cebule
* 2 ogórki
* 2 strąki czerwonej papryki
* szczypiorek
* sól
* pieprz
* 2 łyżeczki oleju
* sok z cytryny
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA/przyrządzenia - sałatka z pomidorów z papryką (szybka)
Warzywa należy umyć i osuszyć, cebulę obrać i pokroić w krążki. Paprykę przeciąć na pół i usunąć gniazda z nasionami, następnie pokroić w małe słupki. Ogórek trzeba pokroić w plasterki (ale bez obierania). Pomidory należy pokroić w ćwiartki.
Warzywa (całość) trzeba włożyć do miski, następnie przyprawić solą i pieprzem, skropić olejem wymieszanym z sokiem z cytryny.
Na koniec posypać posiekanym szczypiorkiem i wszystkie składniki sałatki dokładnie wymieszać.