O dobroczynnych właściwościach siary produkowanej przez gruczoły mleczne w końcowym okresie ciąży oraz podczas połogu wiadomo od dawna, choć nie każdy wciąż wie, czym jest osławiona już siara w piersiach mamy.
Jak pokazują badania, ta substancja zawarta w mleku matki jest w stanie całkowicie zaspokoić wymagania organizmu noworodka. Dostarcza mu wszystkich niezbędnych składników odżywczych i przede wszystkim - wzmacnia odporność, której tak bardzo potrzebuje wyrwany z naturalnego środowiska w brzuszku - noworodek.
Specjaliści twierdzą, że siara, inaczej nazywana colostrum to mieszanina ponad 250 związków chemicznych, które pozytywnie oddziałują na dziecko. Odpowiadają one za jego wielopłaszczyznowy rozwój budując kości, tworząc nerwy i regulując pracę wszelkich narządów oraz układów.
Wartość siary stała się obiektem zainteresowań lekarzy i naukowców. Przez lata dążono do uzyskania podobnej substancji, która mogłaby bez problemu być dostarczana do organizmów osób w każdym wieku. W efekcie powstała siara dla dorosłych uzyskiwana poprzez odpowiednie wykorzystanie substancji znajdującej się w mleku krowim. Podstawową zasadą jest pobranie mleka w ciągu 18 godzin po ocieleniu się jałówki. Następnie poddaje się je procesowi liofilizacji. Spreparowana siara, nadal bogata w naturalne enzymy, hormony, pochodne kwasów i aminokwasów jest kompresowana w kapsułkach dostępnych m.in w aptekach.
Takie rozwiązanie pozwala nam cieszyć się odpornością i witalnością w każdym okresie życia.
Oczywiście tak naprawdę nic nie zastąpi mleka mamy produkowanego przez jej gruczoły mleczne zaraz po porodzie. Jednak aby się wzmacniać i po upływie tego czasu - warto korzystać z alternatyw, jakimi są wspmniane wyżej kapsułki.