Przede wszystkim musisz uświadomić sobie, że w tworzeniu spójnego wystroju każdego lokalu najważniejsza jest konsekwencja.
Jeśli decydujesz się na urządzenie sali w konkretnym stylu, powinieneś trzymać się tej koncepcji od początku do końca. Nie powinieneś wprowadzać do jednego pomieszczenia dodatków utrzymanych w różnych stylach, inaczej stworzysz wrażenie chaosu, które nie przysporzy ci popularności wśród klientów. Najlepiej jeszcze przed rozpoczęciem aranżowania wystroju ustalić konkretny styl, którego będziesz się trzymać. Jeśli twoja restauracja posiada kilka osobnych sal, nie stoi na przeszkodzie, by każdą z nich urządzić w innym stylu, ważne, by w obrębie jednej sali była zachowana spójność. Dotyczy to zarówno stylu, jak i kolorystyki.
Wybierając konkretny styl, warto też ustalić dominującą kolorystykę. Najlepiej, jeśli będą to dwa kolory: klasyczna biel lub modne ecru w połączeniu z jakąś zdecydowaną barwą, na przykład burgundem. W bieli najlepiej utrzymywać wszelkie duże powierzchnie, na przykład obrusy gastronomiczne. Obrusy w obrębie jednej sali powinny być utrzymane co najwyżej w dwóch różnych tonacjach kolorystycznych. Inaczej znów do twojej sali wkradnie się chaos.
Drugi kolor, na który się zdecydujesz będzie zarezerwowany dla drobnych dodatków. W tym kolorze powinny być na przykład pokrowce na krzesła, okładki menu, czy serwetki. Aby nieco przełamać dominację tych dwóch głównych kolorów, możesz wprowadzić dodatkowe akcenty w kolorze starego złota, który jest powszechnie uważany za ponadczasowy i zawsze modny. Kierując się tymi prostymi zasadami i zachowując konsekwencję, stworzysz naprawdę piękny wystrój.