Kuchnia w lokalu gastronomicznym jest niczym organizm, w którym wszystko musi ze sobą współgrać, aby dobrze funkcjonować. Dlatego też podczas doboru mebli gastronomicznych należy wszystkie decyzje dokładnie przemyśleć, a ostatecznego wyboru dokonać na przykład z zaznajomionym szefem kuchni innej restauracji. Wszystkie elementy wyposażenia powinny być dopasowane nie tylko pod względem ilości miejsca magazynowego, ale także powierzchni, którą dysponujemy.
Jeśli nie mamy zaprzyjaźnionego kucharza z doświadczeniem powinniśmy skorzystać z kilku porad, które pomogą nam odpowiednio dobrać wyposażenie naszej nowej kuchni. Najpierw lodówki- meble chłodnicze są bardzo ważnym elementem wyposażenia naszej kuchni. To w nich bowiem nasz kucharz będzie przechowywać surówki i porcje mięsa przygotowane do smażenia. Muszą być one odpowiednio duże i najlepiej, by miały dwuskrzydłowe drzwi. Będzie wtedy łatwiej, a dzięki temu szybciej sięgnąć potrzebne surowce. Kolejną ważną rzeczą w kuchni są blaty, przy których odbywać się będzie cały proces przygotowawczy. Muszę być odpowiednio duże, najlepiej, żeby były to meble metalowe. Stalowe stoły i blaty łatwiej będzie utrzymać w czystości. Kuchenki palnikowe i mikrofalowe to kolejne niezbędne wyposażenie każdej kuchni. W każdej kuchni powinny być przynajmniej dwie czteropalnikowe kuchnie i przynajmniej jedna mikrofalówka.
O sztućcach i innych narzędziach kucharza nie będziemy się tutaj rozpisywać, ponieważ te elementy ustalimy już z zatrudnionym kucharzem.