2
głosów
- +

Zawód kelner - jak zacząć?

Autor:

Aktualizacja: 25.09.2009


Kategoria: Praca / Podnoszenie kwalifikacji


Artykuł
  • 2 głosów dodatnich
  • 0 głosów ujemnych
  • 3916 razy czytane
  • 4 przedrukowany
  • 0 Polemik/Poparć <span class="normal">Odpowiadanie na artykuł</span>
  • Licencja: CC <span class="normal">Zezwala się na kopiowanie, dystrybucję, wyświetlanie i użytkowanie dzieła i wszelkich jego pochodnych pod warunkiem umieszczenia informacji o tw&oacute;rcy.</span>
Dostęp bezpłatny <span class="normal">Dostęp do treści jest bezpłatny.<br/> Inne pola eksploatacji mogą być zastrzeżone sprawdź <b>licencję</b>, żeby dowiedzieć się więcej</span>
 

Bycie kelnerem to bardzo odpowiedzialna funkcja od której zależy czy goście będą zadowolenie ze swojego pobytu w lokalu i czy zechcą odwiedzić go ponownie.


Zanim jednak zacznie się obsługiwać gości trzeba przejść profesjonalne szkolenie lub kurs aby uzyskać certyfikat upoważniający nas do wykonywania zawodu. Owe szkolenie trwa kilkadziesiąt godzin i kosztuje w zależności od tego jakiego stopnia kurs odbywamy od pięciuset do ponad tysiąca złotych.

Podczas nauki przyszli kelnerzy uczą się od swoich trenerów (są to posiadający wieloletnie doświadczenie specjaliści), swoich przyszłych obowiązków do których należą oprócz obsługi klienta również przygotowanie sali, znajomość menu oraz nienaganny wygląd. Dowiadują się również że dobry kelner musi być osobą spostrzegawczą, inteligentną a przede wszystkim umiejącą nawiązać dobry kontakt z gościem. Szkolenie kończy się egzaminem.

Program takiego szkolenia może wyglądać np. tak:

1.Sylwetka kelnera
2.Organizacja pracy kelnera
3.Formy i techniki obsługi gościa
4.Pozostałe funkcje kelnera
5.Psychologiczne aspekty obsługi gości

Szkolenie szczególnie polecane jest dla osób pracujących na sali restauracyjnej lub przy obsłudze bankietów, przyjęć okolicznościowych - pragnących podnieść swoje kwalifikacje, osób rozpoczynających karierę w branży gastronomicznej, absolwentów szkół, studentów.

Korzyści dla uczestników szkolenia:
Uczestnicząc w szkoleniu możesz podnieść umiejętności w zakresie fachowej, kompleksowej obsługi konsumenta w zakładach gastronomicznych, a także podczas wszelkiego rodzaju konferencji, targów, bankietów, czy przyjęć okolicznościowych.

Lista Tagów: szkolenie, kelner, cedeka, kurs

Podobał Ci się artykuł?
2
głosów
- +

Brak polemik/poparć



Podobne artykuły:


KOMENTARZE


Używając tej strony zgadzasz się na wykorzystywanie plików Cookie.
Dowiedz się więcej.

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Z dniem 25.05.2018 wprowadziliśmy też w życie rozporządzenia dotyczące ochrony danych osobowych. Więcej informacji w naszej Polityce Prywatności i Regulaminie.

Zamknij