Gdy na zewnątrz robi się cieplej, niemal wszędzie w powietrzu roznosi się przyjemna woń pieczonego mięsa. Praktycznie każdy, kto ma własny ogródek rozpoczyna pewien gastronomiczny sezon.

Data dodania: 2007-06-13

Wyświetleń: 3478

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 2

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

2 Ocena

Licencja: Creative Commons

Sezon, który zazwyczaj trwa od maja do września, a wyznaczają go temperatury w porze wieczornej, pozwalające na spędzanie wolnego czasu na świeżym powietrzu. Panująca od kilku w Polsce moda na grillowanie przywędrowała do nas z USA, gdzie rożen i bogate akcesoria do grilli są jednym z podstawowych elementów wyposażenia każdego ogródka. Barbecue (bo tak nazywają tam grillowanie) stało się symbolem amerykańskiego stylu życia, dlatego tak łatwo i chętnie przyjęto je do naszej kultury. Dodając do tego tradycyjną polską gościnność, nie trudno zrozumieć dlaczego spędzanie czasu ze znajomymi przy grillu jest w naszym kraju tak popularne i powszechne. A gdyby ktoś jeszcze miał wątpliwości, wystarczy zapytać czy przypadkiem nie lubi dobrze przypieczonej karkówki. Takiemu przysmakowi, mało kto odmówi racji bytu.

Licencja: Creative Commons