4
głosów
- +

Kawa - skąd o niej wiemy?

Autor:

Aktualizacja: 01.07.2009


Kategoria: Sztuka Kulinarna / Kawa i Herbata


Artykuł
  • 4 głosów dodatnich
  • 0 głosów ujemnych
  • 1664 razy czytane
  • 4 przedrukowany
  • 0 Polemik/Poparć <span class="normal">Odpowiadanie na artykuł</span>
  • Licencja: CC <span class="normal">Zezwala się na kopiowanie, dystrybucję, wyświetlanie i użytkowanie dzieła i wszelkich jego pochodnych pod warunkiem umieszczenia informacji o tw&oacute;rcy.</span>
Dostęp bezpłatny <span class="normal">Dostęp do treści jest bezpłatny.<br/> Inne pola eksploatacji mogą być zastrzeżone sprawdź <b>licencję</b>, żeby dowiedzieć się więcej</span>
 

Historia naszego ulubionego ostatnimi czasu napoju - kawy!


Kawa jest to napój sporządzany z palonych, a następnie zmielonych ziaren kawowca, zwykle podawana na gorąco. O tym zapewne większość z nas wie. Wiedziałeś jednak, że w Europie kawa pojawiła się w XVI wieku,a napój ten pochodzi z Etiopii?

Nazwa kawy pochodzi od arabskiego kahwa. Do większości języków europejskich przeniknęła poprzez tureckie słowo kahve i utworzoną od niego włoską nazwę caffè.
Przez przynajmniej trzy ostatnie wieki zauważamy ogromny związek człowieka z kawą i przede wszystkim z zawartym w niej magicznym składnikiem, jakim jest KOFEINA.

Kofeina działa na nas pobudzająco, rozjaśnia umysł, przyspiesza akcję serca.

W Polsce historia kawy sięga 1683 roku - pojawiła się bowiem u nas w czasie Bitwy pod Wiedniem w 1683 roku w formie tureckiej (choć wcześniej już znana była regionalnie, np. w Kamieńcu Podolskim, gdzie dla wojsk osmańskich stworzono po zajęciu przez nie miasta kawiarnie, tak że i polscy mieszkańcy Kamieńca mogli się wówczas zapoznać z kawą i kawiarnią).

Jako pierwszy Europejczyk kawę opisał niemiecki botanik i podróżnik Leonard Rauwolf, tymi oto słowami:

Bardzo dobry napój zwany przez nich “Chaube”, który jest niemal tak czarny jak inkaust i bardzo dobry na dolegliwości, szczególnie żołądkowe. Spożywają go oni o poranku, w otwartych miejscach, przed wszystkimi i bez najmniejszej oznaki strachu czy ostrożności. Napój popijają małymi łyczkami, tak ciepły jak to tylko możliwe, z glinianych i porcelanowych kubków.

Wielu z nas nie wyobraża sobie dzisiaj życia bez kawy, bez kofeiny, która jak widać już od wieków była uważana za cudowny napój.

Podobał Ci się artykuł?
4
głosów
- +

Brak polemik/poparć



Podobne artykuły:


KOMENTARZE


System komentarzy dostarcza Disqus

Używając tej strony zgadzasz się na wykorzystywanie plików Cookie.Dowiedz się więcej.

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.

Zamknij