produkty pochodzące z natury, bazujące w całości, bądź w większości na produktach organicznych, dają się poznać przede wszystkim po braku skutków ubocznych. Inaczej sytuacja wygląda, porównując skuteczność obu produktów. Farmaceutyki pochodzące z laboratoriów chemicznych, wykazują przyswajalność na poziomie 45-62procent wchłanialności. Produkty z drugiej gałęzi z kolei dają wynik od 41-98 procent. tak duża rozbieżność w wynikach preparatów naturalnych, wynika z dużego zróżnicowania metod produkcyjnych. Znaczna część przemysłu pro-ekologicznego skupia się na tradycyjnych metodach przetwarzania roślin. To właśnie niewłaściwe metody przetwarzania świeżej rośliny w formę pigułki, powoduje znaczną utratę cennych właściwości produktu. Nieprawidłowo przetworzone zioła przestają być aktywne biologicznie, a połykana tabletka daje nikłą skuteczność oryginalnie silnego zioła.
Gwarancja jakości produktu upatruje się we właściwym stosowaniu i procesie przetwarzania roślin. Zakładając, że istotne jest połknięcie drogiej, ale wysoko skutecznej pigułki, a nie jedynie tanich proszków o popularnych nazwach, można przyjąć, że medycyna naturalna nie polega jedynie na sile wiary, ale opiera się na ogromnym doświadczeniu zebranym przez tysiące lat stosowania.
Istnieją już produkty, które potrafią skutecznie łączyć w sobie bogactwo doświadczenia medycyny naturalnej z osiągnięciami najnowszej technologii. Potwierdzają to wyniki badań klinicznych. Instytut Medycyny w Conwell jest liderem w dziedzinie badań nad natural antibiotics. Naukowcy tego instytutu pracują nad zlezieniem produktu organicznego o wysokiej skuteczność, który jednocześnie zachowuje aktywność biologiczną, przy jednoczesnym uniknięciu występowania skutków ubocznych.