Deser jest daniem, na które chyba zawsze czeka się z niecierpliwością. Podanie go w nietypowej formie lub w inny, oryginalny sposób z całą pewnością sprawi, że urzekniemy tak podniebienia naszych gości, jak i ich oczy.

Data dodania: 2014-12-05

Wyświetleń: 3755

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 2

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

2 Ocena

Licencja: Creative Commons

Oryginalne desery z czekoladą

Czekoladowe miseczki

Czego potrzebujemy?

  • 6-8 balonów (najlepiej małych)
  • papier do pieczenia
  • blacha do pieczenia lub deska do krojenia
  • około 300g czekolady (biała/mleczna/gorzka – wedle uznania)
  • odrobina oliwy
  1. Balony nadmuchujemy mniej więcej do wielkości kokosa i starannie myjemy je pod bieżącą wodą, używając do tego gąbki z dodatkiem płynu do mycia naczyń. Następnie dokładnie je płuczemy, osuszamy i delikatnie natłuszczamy (powinny być tłuste, ale nie ociekające oliwą).
  2. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy, aby nieco ostygła. Jej temperatura nie powinna przekraczać 50°C (w przeciwnym razie balony popękają).
  3. Blaszkę (lub deskę) wykładamy papierem do pieczenia i w dosyć dużych odstępach nakładamy na nią łyżeczką odrobinę czekolady (będzie ona pełniła rolę podstawki do miseczek).
  4. Kiedy czekolada nieco ostygnie (ale w dalszym ciągu będzie płynna), zanurzamy w niej natłuszczone wcześniej baloniki (mniej więcej do 1/3 ich wysokości). Tak przygotowane baloniki "stawiamy" na zrobionych chwilę wcześniej podstawkach i zostawiamy je do zastygnięcia (warto umieścić  je w lodówce). Upewniwszy się, że całość jest już twarda przebijamy balon i, po ostrożnym spuszczeniu z niego powietrza, wyjmujemy jego resztki ze środka.

Przygotowane w ten sposób miseczki można wypełnić przeróżnymi dodatkami, np. lodami, bitą śmietaną, owocami, cukierkami lub kremem z serka mascarpone.

Truskawki w garniturach

Czego potrzebujemy?

  • papier do pieczenia 
  • blacha do pieczenia lub deska do krojenia
  • wykałaczka lub patyczek do szaszłyków
  • 8 truskawek (wraz z szypułkami)
  • 50g białej czekolady
  • 50g ciemnej czekolady
  1. Truskawki myjemy, ale nie pozbawiamy ich szypułek. Blachę (lub deskę) wykładamy papierem do pieczenia.
  2. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy, aby nieco ostygła.
  3. Trzymając truskawki za szypułki zanurzamy je w białej czekoladzie (mniej więcej do 3/4 wysokości), a następnie odkładamy, żeby czekolada stężała.
  4. Kiedy biała czekolada zastygnie na truskawkach, w kąpieli wodnej rozpuszczamy ciemną czekoladę i odstawiamy, aby nieco ostygła.
  5. Trzymając truskawki "w koszulach" za szypułki zanurzamy je w ciemnej czekoladzie (trzymamy je pod skosem - tak, aby biała czekolada układała się w trójkąt – warstwa ciemnej czekolady pełnić będzie rolę marynarki). Tak "ubrane" truskawki odstawiamy, aby druga warstwa czekolady stężała.
  6. Gdy truskawki będą gotowe, za pomocą wykałaczki (lub  patyczka) nanosimy muszkę lub krawat oraz guziki.
Licencja: Creative Commons
2 Ocena