Jeżeli robiliście kiedyś obiad z sosem słodko-kwaśnym ze słoika, to podaję przepis na zrobienie takiego sosu samodzielnie. Zapewniam, że zrobiony własnoręcznie jeszcze bardziej posmakuje domownikom...

Data dodania: 2011-09-30

Wyświetleń: 2232

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 3

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

3 Ocena

Licencja: Creative Commons

Składniki:

1 pierś kurczaka,                                      

4 pomidory,                                           

2 cebule,                                                  

1 papryka czerwona,                                                

3 plasterki ananasa z puszki,                                                    

½ puszki kukurydzy,                                                            

1 łyżka cukru,                                      

1 łyżeczka musztardy,                                         

1 łyżka octu,                                              

szczypta curry,                                         

szczypta Vegety lub Kucharka,                                    

1 płaska łyżeczka papryki słodkiej,

szczypta pieprzu ziołowego,

sól do smaku,

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,

olej do smażenia,

ryż,

Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na patelni, następnie dorzucamy do niej pokrojoną w kostkę pierś kurczaka. Po usmażeniu przekładamy do garnka, podlewamy małą ilością wody i dusimy pod przykryciem. Pomidory zalewamy wrzątkiem, obieramy i kroimy na części. Paprykę myjemy i kroimy w kostkę. Paprykę i pomidory wrzucamy do garnka i dusimy około pół godziny. Następnie dodajemy pozostałe składniki, czyli kukurydzę, ananasa  (pokrojonego w kostkę), cukier, musztardę, ocet, curry, vegetę, paprykę słodką, pieprz ziołowy, sól do smaku i gotujemy 10-15 minut. W soku z ananasa rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną i zagęszczamy sos, chwilę gotujemy.

Podajemy z ryżem.

Smacznego

Licencja: Creative Commons
3 Ocena