1. Dostarczaj organizmowi witaminy:
* A, E i C - Niedobór tych witamin powoduje nerwowość i zaburzenia koncentracji
- zielone warzywa
- papryka
- pomidory
- szparagi
- cebula
- dynia
- awokado
- pomarańcze
- porzeczki
- jabłka
- cytryny
- kiwi
- nasiona słonecznika
- orzechy
* B12 - wzmacnia sprawność intelektualną
- ryby
- jaja
- mleko
- drób
2. Spożywaj produkty bogate w:
* potas - poprawia zdolność myślenia i koncentrację
- ziemniaki
- sałata
- grzyby
- suszone owoce
- pomarańcze
- brzoskwinie
- jabłka
- morele
- awokado
- banany
- mleko
* magnez - usprawnia pracę mózgu
- kakao
- zielone warzywa
- kasza gryczana
- fasola
- groch
- nasiona soi
- ziarna pszenicy
- ziarna jęczmienia
- chleb razowy
- orzechy
- ryby
- mleko
* lecytynę - wzmacnia koncentrację i pamięć
- orzechy
- jaja
- ryby
- kalafior
- kapusta włoska
* miedź - wpływa na zdolność myślenia i kreatywność
- otręby
- ser żółty
- żółtka
- płatki owsiane
- chleb pełnoziarnisty
- orzechy włoskie
* kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 - poprawiają sprawność myślenia, rozumienia i zapamiętywania
- halibut
- makrela
- łosoś
- śledź
- dorsz
- sardynki
- owoce morza
- orzechy włoskie
- nasiona lnu
- olej z wiesiołka
- olej z ogórecznika
3. Pij niegazowaną wodę mineralną - oczyszcza ciało z toksyn, usprawnia pracę umysłu.
4. Ogranicz spożywanie napojów zawierających kofeinę i alkohol.
5. Spożywaj mniej produktów zawierających cukier. Energia, której dostarczają jest krótkotrwała.