Pan Bóg stworzył dla nas obfitość naturalnych pokarmów. W Księdze Rodzaju czytamy: „I rzekł Bóg: «Oto wam daję wszelką roślinę przynoszącą ziarno po całej ziemi i wszelkie drzewo, którego owoc ma w sobie nasienie: dla was będą one pokarmem. A dla wszelkiego zwierzęcia polnego i dla wszelkiego ptactwa w powietrzu, i dla wszystkiego, co się porusza po ziemi i ma w sobie pierwiastek życia, będzie pokarmem wszelka trawa zielona»” (1, 29-30).
Bóg stworzył pokarmy niezbędne dla odżywiania i rozwoju naszego ciała. Jednak poszczególne organizmy nie reagują na te pokarmy w ten sam sposób. Możecie doświadczać alergii na pewne pokarmy z uwagi na dziedziczność, z powodu toksyn powstałych w nich podczas procesu przetwarzania, z powodu uszkodzenia przewodu pokarmowego wywołanego piciem alkoholu lub przyjmowania aspiryny, leków przeciwzapalnych, antybiotyków czy drożdży. Ten rozdział pomoże wam zidentyfikować pokarmy, na które możecie być uczuleni i przedstawi metody na wyeliminowanie ich z waszego jadłospisu.
Bez pośpiechu:
Osiem wskazówek żywieniowych
Załóżmy, że nie jesteś nawet pewny, na co – jeśli na cokolwiek – jesteś uczulony. I tak możesz zapobiec wielu reakcjom alergicznym na dugo zanim się pojawią, lub zaradzić im, kiedy już wystąpią, podejmując pewne proste kroki żywieniowe.
Oto osiem różnych sposobów, by zwolnić nieco tempo, pożyć dłużej i trochę bardziej cieszyć się życiem. Jeżeli masz dzieci, te osiem wskazówek może stanowić bazę dla ich startu w życie dzięki wypracowaniu nawyków żywieniowych pomocnych w budowaniu przyszłości wolnej od alergii.
1. Nie spiesz się z wprowadzaniem pokarmów stałych.
Nie podawaj niemowlęciu pokarmów stałych zbyt wcześnie. Może to bowiem wywołać alergie pokarmowe, szczególnie, jeśli twoje dziecko nie jest karmione piersią. Najlepszą drogą zapobiegania alergiom u dzieci jest karmienie piersią przez pierwsze sześć miesięcy życia, zanim rozpocznie się podawanie stałych pokarmów.
2. Powoli przeżuwaj i połykaj.
Starannie przeżuwaj jedzenie. Czy wiesz, że słabe trawienie jest ściśle związane z alergiami pokarmowymi? Upośledzenie trawienia rozpoczyna się od nieprawidłowego przeżucia pokarmu. W połączeniu z niedoborem kwasu solnego i enzymów pankreatyny (kwasu trawiennego) prowadzi to do niekompletnego trawienia, co może wywołać syndrom przepuszczalności jelita.
3. Unikaj aspiryny
Unikaj aspiryny, alkoholu, ibuprofenu, antybiotyków i toksyn środowiskowych. Przerost drożdży w jelicie cienkim oraz przerost bakterii spowodowany powyższymi czynnikami może uszkodzić barierę immunologiczną i wytworzyć syndrom przepuszczalności jelita.
4. Ogranicz płyny
Nie pij więcej niż 120 mililitrów płynu w czasie posiłku. Jeszcze lepiej jest wypić napój trzydzieści minut przed jedzeniem. Wiele osób przyjmuje duże ilości płynów podczas posiłków i spłukuje pokarm, zamiast gruntownie go przeżuć. Zbyt dużo płynu podczas jedzenia rozcieńcza enzymy pankreatyny. Dlatego też dobrze jest w czasie posiłków przyjmować napoje z umiarem.
5. Dodaj enzymy
Niektóre osoby mają rzeczywistą potrzebę uzupełniania swoich posiłków enzymami, a niekiedy potrzebują kwasu solnego. Poddaj się wnikliwym badaniom u lekarza żywieniowca i zrób wszechstronną analizę kału na obecność bakterii chorobotwórczych, przerostu drożdży oraz pasożytów.
6. Przyjmuj dobre bakterie
Przyjmuj dobre bakterie – jak bakteria kwasu mlekowego (lactobacillus acidofilus) czy lactobacillus bifidus – aby odbudować ich kolonie w przewodzie pokarmowym. Możesz napełnić swój organizm dobrymi bakteriami jedząc jogurt naturalny.
7. Wprowadź urozmaicone pokarmy
Nie jedz stale tego samego. Alergie pokarmowe mogą być także spowodowane nadmiarem i powtarzalnością spożywania tych samych pokarmów, szczególnie u osób z syndromem przepuszczalności jelita.
8. Wystrzegaj się chemikaliów w pokarmie.
Sądzę, że coraz więcej osób doświadcza alergii pokarmowych z powodu nadmiernych zanieczyszczeń chemicznych, które spożywamy w pokarmach i wodzie. Wykonaj dodatkowy wysiłek selekcji tego, co jesz, pod kątem czystości i świeżości. Unikaj przetworzonych pokarmów, które zawierają wiele związków chemicznych i zapoznaj się z działem organicznych warzyw u swojego sprzedawcy. Organiczne pokarmy uprawiane bez użycia toksycznych związków chemicznych i dodatków są dużo lepsze dla zdrowia.
Te proste podstawowe środki mogą pomóc twoim jelitom wchłaniać tylko dobrze strawione składniki pokarmowe do twojego układu krwionośnego, a to jest już duży krok w zapobieganiu alergiom pokarmowym.
Artykuł jest fragmentem książki "Biblia leczy - alergie"