Nagłe problemy z gardłem nigdy nie są przyjemne. Ból przy mówieniu, problemy ze spożywaniem posiłku, ciągłe odczucie podrażnienia przełyku. Czy istnieją domowe metody łagodzenia tego typu dolegliwości? Jak się okazuje tak – i zdecydowanie warto po nie sięgać.

Data dodania: 2023-01-19

Wyświetleń: 500

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

5 domowych sposobów na ból gardła

Proste płukanki

Proste metody bywają całkiem skuteczne. W przypadku bólu gardła taką podstawową metodą będzie regularne płukanie jamy ustnej. Sam skład płukanki nie musi być skomplikowany, w najprostszej wersji może to być po prostu szklanka wody z dodaną, wymieszaną i rozpuszczoną solą bądź sodą (wystarczy jedna łyżeczka). Mieszanka taka pomoże w wypłukaniu części bakterii. Warto jednak zadbać o odpowiednią jej temperaturę – najlepiej umiarkowanie ciepłą, aby nie chłodziła, ale też nie parzyła.

Zamiast wody z solą na ból gardła można stosować również płukanki ziołowe. W tym zakresie świetnie sprawdzą się napary z koszyczka rumianku, czy z liści szałwii. Zioła te mają właściwości antyseptyczne i przeciwzapalne, tym samym świetnie sprawdzają się przy łagodzeniu skutków zapalenia gardła. Płukanki takie warto stosować kilka razy dziennie, choć nie zaszkodzi częściej, a obok wymienionych powyżej ziół można użyć również kory dębu lub kwiatów czarnego bzu.

Niezawodny czosnek

W przypadku bólu gardła wywołanego infekcją bakteryjną zdecydowanie warto sięgnąć po czosnek. Jego zapach nie każdemu będzie odpowiadać, na dodatek trzeba w tym względzie brać pod uwagę nie tylko własne preferencje, ale też i otoczenia, niemniej jako naturalny antybiotyk sprawdza się doskonale.

Pij, pij, pij

Przy podrażnieniach i infekcjach gardła często dochodzi do wysuszenia śluzówek. Spożywanie większej niż zwykle ilości płynów pomoże w utrzymaniu ich wilgotności na odpowiednim poziomie.

Tu jednak warto pamiętać, że płyn płynowi nierówny. Picie większej ilości wody na pewno pomoże i warto po nią sięgać. Ale jeszcze efektywniejsze będzie sięgnięcie po wspomniane już napary ziołowe.

Rumianek i szałwia sprawdzają się bowiem nie tylko w charakterze płukanki, ich właściwości świetnie wspierają organizm w walce z bakteriami atakującymi gardło. Natomiast w przypadku gdy nie mamy w domu ziół i zadowalamy się wodą lub herbatą, warto dodać do niej soku cytrynowego.

Zupy

Zapalenie gardła oznacza nie tylko ból przy mówieniu, lecz również przy przełykaniu posiłków. Sposobem na częściowe ominięcie tego problemu jest sięgnięcie po niezbyt gęste zupy, w szczególności po barszcz. Te pomogą na dwóch frontach: efektywnie nawilżą śluzówki, a jednocześnie pomogą zaspokoić głód bez niepotrzebnego narażania się na dodatkowy ból. Świetnie w tym charakterze sprawdzi się chociażby barszcz lub niezbyt zagęszczona zupa pomidorowa.

Unikaj suchych pomieszczeń

Skoro bólowi gardła często towarzyszy jego nadmierne wysuszenie, zawsze można spróbować zadbać o odpowiednie nawilżenie powietrza. Oczywiście nie do przesady, nie chodzi o przebywanie w pomieszczeniu pełnym oparów. Jednak użycie nawilżacza może być całkiem rozsądne. Nie masz takowego? Zawsze możesz poradzić sobie prościej, umieszczając na kaloryferze wilgotny ręcznik.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena

Co o tym sądzisz?

Zaloguj się aby dodać komentarz
Podobne artykuły
Geograficzny zasięg rodzaju Strophanthus – gdzie rosną te rośliny?

Geograficzny zasięg rodzaju Strophanthus – gdzie rosną te rośliny?

Rodzaj Strophanthus obejmuje rośliny z rodziny toinowatych, które występują głównie na terenach tropikalnych i subtropikalnych. Te egzotyczne rośliny są znane z charakterystycznych, długich, zwisających płatków kwiatów, często w intensywnych kolorach. Strophanthus naturalnie rośnie w Afryce i Azji, gdzie można spotkać go w różnorodnych ekosystemach – od wilgotnych lasów tropikalnych po sawanny.

Czy jajko jest bogatym źródłem wapnia?

Czy jajko jest bogatym źródłem wapnia?

Jajko, chociaż jest wartościowym źródłem wielu składników odżywczych, nie dostarcza dużej ilości wapnia w porównaniu z innymi produktami spożywczymi. Przeciętne jajko zawiera około 25 mg wapnia, co stanowi zaledwie niewielki ułamek dziennego zapotrzebowania organizmu dorosłej osoby, wynoszącego 1000 mg. Dla porównania, szklanka mleka dostarcza około 300 mg tego minerału. Mimo to jajko jest istotnym źródłem innych składników, takich jak białko czy witamina D, które wspomagają zdrowie kości.

Dlaczego homeopatia nigdy nie będzie potwierdzona naukowo?

Dlaczego homeopatia nigdy nie będzie potwierdzona naukowo?

Dlaczego medycyna głównego nurtu wciąż nie uznaje homeopatii, mimo że tysiące ludzi doświadczyło jej pozytywnych efektów? Odpowiedź na to pytanie jest bardziej skomplikowana, niż mogłoby się wydawać, i ma wiele wspólnego z ograniczeniami współczesnej nauki. Dzisiejsza nauka, choć robi ogromne postępy, pozostaje mocno zamknięta na badanie zjawisk, których nie potrafi wytłumaczyć za pomocą aktualnie dostępnych narzędzi i teorii.