Diety pudełkowe to polski fenomen – w żadnym innym kraju nie osiągnęły takiej popularności. Jednocześnie w gąszczu ofert czasem trudno znaleźć taką, której cena będzie satysfakcjonująca. Podpowiadamy zatem, w jaki sposób można nieco nią sterować, żeby płacić tyle, ile trzeba za posiłki, które są warte każdej złotówki.

Data dodania: 2022-06-10

Wyświetleń: 75

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Copyright - zastrzeżona

Jak zoptymalizować cenę diety pudełkowej?

Dobierz typ diety

Diety specjalistyczne są droższe od podstawowych – to dość znany fakt. Zwykle podstawowa oferta opisana jest na przykład jako „standard”, natomiast dieta śródziemnomorska, swego czasu promowana jako dieta podstawowa, może być druga czy trzecia w cenniku. Wyżej wyceniane będą diety dla sportowców czy bezglutenowe. Dość znaczne różnice w cenach pojawiają się w przypadku diet wegańskich, które nie zawsze są tak tanie, jak sugerowałby jadłospis. To po części dlatego, że ich przygotowanie bywa bardzo czasochłonne, a przecież praca kucharza też wchodzi w skład ceny.

Ustal czas

W przypadku cateringu dietetycznego tym więcej oszczędzasz na cenie posiłków każdego dnia, im więcej dni obejmuje zamówienie. Najkrótsze dostawy dotyczą zwykle 3 lub 5 dni, najdłuższe to kilka tygodni lub nawet parę miesięcy. Wybór opcji dłuższych pozwala zaoszczędzić nawet kilkadziesiąt procent dziennego kosztu cateringu. Tu jednak ważna uwaga – dłuższe zamówienia warto składać zawsze u najlepszych producentów, ponieważ tym najtańszym często klienci zarzucają, że jadłospis dość często się powtarza.

Przemyśl kaloryczność

Tanie diety pudełkowe często mają po 1500 kcal, a są i takie, które w najtańszej wersji zapewniają jedynie 1000 kcal. Największe to zwykle 3-4 tysiące kalorii i jest do przewidzenia, że dieta o wyższej wartości kalorycznej będzie droższa. To, na co powinieneś zwrócić uwagę, chcąc zoptymalizować koszty cateringu dietetycznego, to zawartość pudełek – wybierając zbyt niską kaloryczność wprawdzie oszczędzisz, ale też nie zapewnisz swojemu organizmowi odpowiedniej ilości i jakości składników odżywczych.

Rozważ liczbę posiłków

Ten parametr też wpływa na cenę, ale różnica między 3, 4 i 5 posiłkami dotyczy zwykle przekąsek. Jeśli nie jesteś pewien, czy większa ilość posiłków to coś, co jest Ci potrzebne, możesz – przynajmniej na początku – zamówić mniej rozbudowaną wersję, a przekąskę mieć przy sobie lub w razie potrzeby kupić coś na szybko (tylko pamiętaj – coś zdrowego!). Dieta pudełkowa dla sportowców na przykład zwykle obejmuje posiłek potreningowy, ale jeśli wolisz zastąpić go białkiem, to zawsze masz taką opcję, jeśli wybierzesz mniej posiłków w cateringu.

Dopasuj poziom personalizacji

U niektórych dostawców można zamówić pudełka personalizowane. O ile choćby dieta bezglutenowa zwykle stanowi osobną pozycję w cenniku, o tyle już na przykład pozbycie się orzechów albo zamiana niektórych tłuszczów będą wymagały indywidualnego dopasowania dań. Jeśli będzie to możliwe (a nie każdy producent oferuje taką opcję), to na pewno wpłynie na cenę diety. Nawet nie chodzi przy tym o cenę składników, ale przede wszystkim koszt dodatkowej pracy, jaką trzeba wykonać, żeby taki zestaw przygotować. A im bardziej nietypowe będą Twoje życzenia, tym wyraźniej zmienią cenę.

Co jeszcze wpływa na cenę cateringu dietetycznego?

Wyżej wspomnieliśmy o tym, co najwyraźniej wpływa na ceny diet pudełkowych, ale są jeszcze inne czynniki, które możesz wziąć pod uwagę, szukając takiego cateringu, który będzie najkorzystniejszy.

  • Jakość użytych produktów. W większości materiałów promocyjnych oczywiście dostawcy twierdzą, że używają najlepszych produktów – zwykle używając dobrych, ale podstawowych. Jeśli zależy Ci szczególnie na jakości składników, to musisz poszukać takiego dostawcy, który rzeczywiście ma w swojej ofercie produkty premium.
  • Rodzaj opakowań. Niby nie ma ich wiele, ale pomnóż to przez liczbę posiłków i dni. Opakowania eko będą najlepszym rozwiązaniem, choć podniosą zwykle cenę cateringu.
  • Poziom złożoności potraw. Te lepsze i bardziej wyszukane będą wymagały więcej pracy i zatrudnienia doświadczonych kucharzy. To znajduje odbicie w cenach, ale chyba nie warto tu na siłę szukać oszczędności.
  • Dodatkowe walory. Wykorzystanie superfoods czy przygotowanie dań w wydaniu restauracyjnym to wyższe ceny składników i więcej pracy, więc też winduje to cenę usługi, a nie każdy będzie zainteresowany tego typu urozmaiceniem.

Jest jeszcze parę innych czynników, które warto wziąć pod uwagę w poszukiwaniach najlepszych i najbardziej opłacalnych diet pudełkowych – pamiętaj, żeby nie przeglądać ofert producentów według cen, bo niska cena nie bierze się znikąd.

Licencja: Copyright - zastrzeżona
0 Ocena