Domowe musli
Wiele starszych osób deklaruje, że nie cierpi zupy mlecznej. Jest to efekt kuchni przedszkolnej i kolonijnej z ubiegłego wieku, która na śniadanie serwowała mleko z rozgotowanym ryżem lub makaronem. Takie śniadanie nie było ani smaczne, ani zdrowe. Zupełnie czym innym jest domowe musli, które możemy samodzielnie skomponować, dodając ulubione orzechy i sezonowe owoce. Proponujemy przepis z orzechami nerkowca i suszoną żurawiną.
Składniki:
- 500 g płatków owsianych,
- 200 g orzechów nerkowca,
- 200 g suszonej żurawiny,
- 120 ml miodu lub syropu z agawy,
- 150 g płatków kokosowych,
- 130 g oleju kokosowego.
Sposób przygotowania:
Najpierw należy wymieszać suche składniki, następnie dodajemy olej i miód lub syrop z agawy. Nie wsypujemy suszonej żurawiny. Powstałą masę wykładamy na blaszkę, zapiekamy przez ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni. Ostudzone musli przekładamy do słoika, dodajemy żurawinę i gotowe. Podajemy z mlekiem, dla wegan z roślinnym napojem. Musli to pomysł na pełnowartościowe śniadanie, którego smak możemy wzbogacić, dodając owoce lub kawałki czekolady.
Szybka sałatka z tuńczyka
Dla wielbicieli bardziej wytrawnych smaków polecamy błyskawiczne śniadanie z rybą w roli głównej. Jest pyszne i bardzo pożywne.
Składniki:
- puszka tuńczyka,
- jedno jajko ugotowane na twardo,
- pół ogórka kiszonego,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu,
- łyżka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek.
Sposób przygotowania:
Tuńczyka przekładamy do miski i rozdrabniamy widelcem. Jajko i ogórka kroimy w kosteczkę, wsypujemy do ryby. Całość mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Podając z chlebem pełnoziarnistym, uzyskujemy zdrowy i pożywny posiłek.
Kanapka z pastą z oliwek i jajkiem
Pasta z oliwek jest cudowna, ponieważ można ją wykorzystać na wiele sposobów - jako dodatek do makaronu, chleba, tortilli, a nawet jako nadzienie roladek z drobiu. Jednak podana na kromce pełnoziarnistego pieczywa z dodatkiem jajka tworzy śniadanie idealne.
Składniki:
- 150 g czarnych oliwek,
- 3 gałązki zielonej pietruszki,
- 2 ząbki czosnku,
- łyżeczka czosnku niedźwiedziego,
- 2 łyżki oleju,
- 2 łyżki octu balsamicznego,
- pół łyżeczki soli,
- szczypta pieprzu.
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wkładamy do blendera i rozdrabniamy na gładką masę. Pastę podajemy z chlebem i plasterkami jajka. Niewykorzystaną pastę przekładamy do słoika i tak przygotowaną możemy przechowywać w lodówce przez kilka dni.
Przygotowanie ciekawego i zdrowego śniadania zajmuje niewiele czasu. Trzeba jedynie wcześniej zaplanować zakupy, a gazetka Lewiatan sprawdzi się do tego zadania idealnie. Co tydzień znajdziemy w niej produkty w korzystnych cenach.