Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, który powinien być przemyślany, ale także smaczny. Pierwsza porcja kalorii, którą karmimy nasz organizm musi być dobrze zbilansowana, aby zapewnić nam siłę do działania i nie powodować senności. Bardzo przydatna w komponowaniu posiłku może być gazetka Lewiatan. Dzięki promocjom jesteśmy w stanie przygotować zdrowe śniadanie w korzystnej cenie.

Data dodania: 2021-05-27

Wyświetleń: 692

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

OPIS, INFORMACJA

0 Ocena

Licencja: Copyright - zastrzeżona

Gazetka Lewiatan – inspiracja na ciekawe i pożywne śniadanie

Domowe musli

Wiele starszych osób deklaruje, że nie cierpi zupy mlecznej. Jest to efekt kuchni przedszkolnej i kolonijnej z ubiegłego wieku, która na śniadanie serwowała mleko z rozgotowanym ryżem lub makaronem. Takie śniadanie nie było ani smaczne, ani zdrowe. Zupełnie czym innym jest domowe musli, które możemy samodzielnie skomponować, dodając ulubione orzechy i sezonowe owoce. Proponujemy przepis z orzechami nerkowca i suszoną żurawiną.

Składniki:

  • 500 g płatków owsianych,
  • 200 g orzechów nerkowca,
  • 200 g suszonej żurawiny,
  • 120 ml miodu lub syropu z agawy,
  • 150 g płatków kokosowych,
  • 130 g oleju kokosowego.

Sposób przygotowania:

Najpierw należy wymieszać suche składniki, następnie dodajemy olej i miód lub syrop z agawy. Nie wsypujemy suszonej żurawiny. Powstałą masę wykładamy na blaszkę, zapiekamy przez ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni. Ostudzone musli przekładamy do słoika, dodajemy żurawinę i gotowe. Podajemy z mlekiem, dla wegan z roślinnym napojem. Musli to pomysł na pełnowartościowe śniadanie, którego smak możemy wzbogacić, dodając owoce lub kawałki czekolady.

Szybka sałatka z tuńczyka

Dla wielbicieli bardziej wytrawnych smaków polecamy błyskawiczne śniadanie z rybą w roli głównej. Jest pyszne i bardzo pożywne.

Składniki:

  • puszka tuńczyka,
  • jedno jajko ugotowane na twardo,
  • pół ogórka kiszonego,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • łyżka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek.

Sposób przygotowania:

Tuńczyka przekładamy do miski i rozdrabniamy widelcem. Jajko i ogórka kroimy w kosteczkę, wsypujemy do ryby. Całość mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Podając z chlebem pełnoziarnistym, uzyskujemy zdrowy i pożywny posiłek.

Kanapka z pastą z oliwek i jajkiem

Pasta z oliwek jest cudowna, ponieważ można ją wykorzystać na wiele sposobów - jako dodatek do makaronu, chleba, tortilli, a nawet jako nadzienie roladek z drobiu. Jednak podana na kromce pełnoziarnistego pieczywa z dodatkiem jajka tworzy śniadanie idealne.

Składniki:

  • 150 g czarnych oliwek,
  • 3 gałązki zielonej pietruszki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżeczka czosnku niedźwiedziego,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 łyżki octu balsamicznego,
  • pół łyżeczki soli,
  • szczypta pieprzu.

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki wkładamy do blendera i rozdrabniamy na gładką masę. Pastę podajemy z chlebem i plasterkami jajka. Niewykorzystaną pastę przekładamy do słoika i tak przygotowaną możemy przechowywać w lodówce przez kilka dni.

Przygotowanie ciekawego i zdrowego śniadania zajmuje niewiele czasu. Trzeba jedynie wcześniej zaplanować zakupy, a gazetka Lewiatan sprawdzi się do tego zadania idealnie. Co tydzień znajdziemy w niej produkty w korzystnych cenach.

Licencja: Copyright - zastrzeżona
0 Ocena