Baseny gastronomiczne, zwane również niekiedy zlewami głębokimi, to niezbędny element wyposażenia każdej profesjonalnej kuchni, a także wielu firm usługowych, w przypadku których nazwa „gastronomiczny” może być trochę myląca. 

Data dodania: 2021-03-31

Wyświetleń: 710

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 1

WIEDZA

-1 Ocena

Licencja: Copyright - zastrzeżona

Basen gastronomiczny – gotowy czy na wymiar?

Gotowe baseny gastronomiczne: główne zalety

Prefabrykowany basen gastronomiczny jest rozwiązaniem wybieranym przez zdecydowaną większość zamawiających. Trudno się zresztą temu dziwić, ponieważ lista zalet jest naprawdę długa.

  • Większość dystrybutorów ma na składzie spory zapas zlewów głębokich, więc dostawa jest realizowana bardzo szybko. To ważne, ponieważ sprawne urządzenie przestrzeni roboczej pozwala prędzej zająć się ważniejszymi kwestiami w kuchni.
  • Kupując basen w standardowym rozmiarze, można mieć niemal całkowitą pewność, że gdyby kiedykolwiek trzeba go było szybko wymienić (co zdarza się bardzo rzadko, ale przecież wykluczone nie jest), to da się to zrobić często w dzień lub dwa, czyli prawie nie przerywając normalnego rytmu pracy.
  • Oczywistą zaletą jest niższa cena: produkcja wielu standardowych egzemplarzy nie wymaga przestawiania maszyn i tym samym jednostkowy koszt produkcji zlewu głębokiego jest minimalizowany. Ostatecznie wyposażenie, choć ważne, nie może pochłonąć całego startowego budżetu.

Warto w tym miejscu nadmienić, że większość gotowych basenów gastronomicznych można w pewnym zakresie przystosować do własnych potrzeb na przykład przez ustalenie miejsc, w których powinny zostać wykonane otwory. Dużą zaletą zakupu prefabrykowanego zlewu jest też to, że w wielu przypadkach ułatwia to projektowanie kuchni.

Ponieważ zdecydowana większość sprzętu kuchennego, który będzie myty w basenie, też jest w pewnych ramach standaryzowana, to gotowy zlew głęboki po prostu jest wystarczającym rozwiązaniem. Czy idealnym? Może nie zawsze, ale prawie zawsze na tyle dobrze dopasowanym, żeby nie zawracać sobie głowy produkcją na indywidualne zamówienie.

Kiedy kupować basen gastronomiczny na wymiar?

Jest kilka powodów, które mogą sprawić, że zakup basenu gastronomicznego na wymiar zyska większy sens. Będzie to dotyczyło na przykład małych i wybitnie nieustawnych kuchni, w których po prostu standardowe rozwiązania się nie sprawdzają.

Po drugie, co sygnalizowaliśmy na wstępie, baseny gastronomiczne używane są nie tylko w kuchniach. Często są potrzebne na przykład w firmach produkcyjnych, klinikach weterynaryjnych czy niektórych sklepach. Tam potrzeby mogą być inne i wówczas standardowe baseny po prostu są niewystarczające. Ten sam problem pojawi się w niektórych bardzo specyficznych restauracjach, więc w takiej sytuacji właściciele tych miejsc po prostu szukają najprostszego rozwiązania, a jest nim zamówienie basenu na wymiar.

Ten ostatni argument dotyczy także scenariusza, w którym same wymiary nie są może wyjątkowe, ale basen musi mieć nietypowy kształt. To rzadko spotykany wymóg, więc producenci, nawet jeśli mają gotowe formy produkcyjne, raczej nie tworzą dłuższych serii takich basenów, które później trzeba by było magazynować.

Standard ma przewagę

Standardowe baseny gastronomiczne dostępne są w bardzo różnych wymiarach i wariantach. Dziś konieczność zakupu modelu produkowanego na wymiar pojawia się naprawdę rzadko. Duża dostępność i wyśrubowana jakość standardowych modeli sprawiają, że jest to rozwiązanie wystarczające w większości zastosowań.

Oczywiście w grę wchodzi jeszcze weryfikacja konkretnych parametrów technicznych i użytkowych, ale to akurat konieczność tak przy modelach standardowych, jak i produkowanych na wymiar. Można jednak założyć, że seryjnie produkowane zlewy głębokie są z dobrej stali, wymiary są przestrzegane, a opcje dodatkowej konfiguracji pozwalają je w dużym zakresie przystosować do indywidualnych wymagań bez konieczności ponoszenia wysokich kosztów.

Licencja: Copyright - zastrzeżona
-1 Ocena