Na pewno Kraj Kwitnącej Wiśni skojarzy się z uroczystą ceremonią parzenia herbaty, a także z herbatą zieloną. Są to jednak duże uproszczenia. Po pierwsze ceremonia parzenia herbaty to rodzaj sztuki – trwa ona nawet do kilku godzin i nie chodzi tam wyłącznie o smak herbaty – to konwersacja, podziwianie japońskiego ogrodu i specjalnej ceramiki. 

Data dodania: 2021-03-04

Wyświetleń: 697

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Copyright - zastrzeżona

Herbata gyokuro – kwintesencja japońskiego smaku

Z kolei zielona herbata jest pojęcie niezwykle szerokim – Japończycy piją ją przez cały dzień – w pracy i w domu. Obfitość gatunków i wiedza o zielnej herbacie jest w Japonii niezwykle obszerna. Oprócz herbat codziennych są również specjalne herbaty pite w szczególnie uroczystych okolicznościach takich jak Nowy Rok czy inne święta. Takie herbaty są również cenionym i eleganckim upominkiem. Herbata gyokuro to jedna z najwyżej cenionych odmian zielonej herbaty. Degustuje się ją z namaszczeniem niczym wytworne wino w Europie.

Co to to jest herbata gyokuro?

Herbata gyokuro występuje wyłącznie w Japonii. Jej uprawa jest wyjątkowo pracochłonna, a co za tym idzie kosztowna. Na krótko przed zbiorami krzewy herbaty zasłania się przed światłem specjalnymi matami. Dzięki temu herbata osiąga wyjątkowo subtelny i delikatny smak, traci charakterystyczną dla zielonych herbat goryczkę a w zamiana zyskuje wyższą zawartość kofeiny. Oryginalną herbatę gyokuro można zamówić w sklepie moyamatcha.com. Firma ta wyspecjalizowała się w imporcie najlepszych japońskich herbat. Strona internetowa moyamatcha.com to znacznie więcej niż sklep z herbatami i akcesoriami do icj przyrządzania. To kompedium wiedzy o japońskiej kulturze spożywania herbaty, sposobach jej zaparzania i serwowania, a także ciekawe historie i legendy. Herbata gyokuro to świetny pomysł na prezent dla wszystkich zainteresowanych sztuką kulinarną Japonii.

Jak zaparzyć herbatę gyoukuro?

Zielonej herbaty, szczególnie szlachetnych jej gatunków nigdy nie zaparzamy wrzątkiem. Idealna temperatura wody powinna wahać się pomiędzy 60 a 70 stopni Celsjusza. Optymalny czas parzenia powinien zamknąć się w ramach 1-3 minut. Zaparzona w ten sposób herbata gyokuro nie traci swoich cennych właściwości. Dzięki zawartości kofeiny pobudza nie mniej niż dobra kawa, posiada bogaty, a zarazem łagodny aromat i smak. Zawiera bardzo cenne dla zdrowia składniki – antyoksydanty. Herbatą gyokuro najlepiej delektować się w ciszy i spokoju, po posiłku i traktować jaką jako znakomity relaks pozwalający oderwać się od codziennego pośpiechu. 

Herbata gyokuro jest jednym z najdroższych gatunków herbaty. Jednak można, a nawet trzeba zaparzać ją kilka razy, nawet 4 do 5. Japońscy koneserzy twierdzą, że najcenniejsze i wyzwalające pełnię smaku jest drugie zaparzenie.

Licencja: Copyright - zastrzeżona
0 Ocena