Praktyczne wskazówki dla przyszłych mam (i nie tylko), które chcą uchronić się przed toksoplazmozą i jej negatywnym wpływem na jeszcze nienarodzone dziecko.

Data dodania: 2008-11-04

Wyświetleń: 8733

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 4

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

4 Ocena

Licencja: Creative Commons

Jeśli planujesz zostać mamą lub już jesteś w ciąży, a nigdy nie chorowałaś na toksoplazmozę, koniecznie musisz zatroszczyć się o to, aby się nią nie zarazić. Dostaniesz tutaj kilkanaście praktycznych wskazówek, jak uniknąć źródeł zakażenia toksoplazmożą. Dowiesz się, jak postępować na co dzień, żeby nie narażać swojego dziecka na konsekwencje "spotkania" z pierwotniakiem Toxoplasma gondii, który wywołuję tę niebezpieczną chorobę dla płodu.

Jeśli nie wiesz, czy chorowałaś już na toksoplazmozę, wówczas musisz wykonać badania krwi. Jest to jedyny sposób, aby się o tym przekonać, gdyż u ludzi ta choroba przebiega zwykle bezobjawowo.

Jak skutecznie chronić się przed toksoplazmozą?
Skuteczna ochrona przed tą chorobą polega przede wszystkim na wyeliminowaniu kontaktu ze wszystkimi możliwymi źródłami zakażenia pierwotniakiem Toxoplasma gondii. Dlatego przede wszystkim musisz zatroszczyć się o właściwą dietę i odpowiednią codzienną higienę.


Jak zatem uniknąć zarażenia toksoplazmozą?

1. Nie spożywanie mięsa surowego lub półsurowego oraz wędzonych wędlin. W czasie ciąży możesz tylko pomarzyć o tatarze, carpaccio, krwistych stekach czy befsztykach.

2. Jeśli to możliwe przed spożyciem przechowuj mięso w zamrażalce - głębokie mrożenie mięsa przez co najmniej 24h niszczy cysty pierwotniaka.

3. Mięso, które później będziesz jadła poddawaj obróbce termicznej (np. gotowanie, smażenie, pieczenie) - mięso musi mieć temperaturę co najmniej 60'c przez minimum 20 minut.

4. Pij tylko pasteryzowane mleko (wcześniej przegotowane).

5. W swojej diecie wykorzystuj tylko pasteryzowane produkty mleczne.

6. Pij tylko przegotowaną wodę.

7. Szczególnie dokładnie myj wszystkie owoce i warzywa, które będziesz spożywała na surowo.

8. Chroń żywność i wodę przed owadami (muchy, karaluchy itp.), które mogą przenosić cysty pasożyta.

9. Do obróbki mięsa używaj osobnej deski i naczyń.

10. Starannie myj wszystkie naczynia, blaty kuchenne i zlewy po obróbce surowego mięsa, owoców i warzyw. Wskazane jest parzenie naczyń wrzątkiem lub mycie ich w zmywarce.

11. Pamiętaj o częstym myciu swoich rąk mydłem pod bieżącą wodą:
- przed i podczas przygotowywania posiłków,
- przed każdą konsumpcją,
- po kontakcie z surowym mięsem,
- po kontakcie z ziemią lub piaskiem (np. w piaskownicy),
- po kontakcie z kotami.

12. Jeśli to możliwe używaj jednorazowych rękawiczek do:
- przygotowywania posiłków i zawsze wtedy, gdy masz kontakt z surowym mięsem,
- pracy w ogrodzie, gdy masz kontakt z ziemią lub piaskiem.

13. Kuwetę swojego kota wyparzaj wrzątkiem i często zmieniaj podściółkę - a jeśli możesz, to zleć komuś te zadania. Nie jest wskazane, abyś miała kontakt z kocim kałem.

14. Swoje koty karm pokarmem z puszek lub suchą karmą.

15. Chroń piaskownicę przed zanieczyszczeniem kałem kotów.

Sumienne przestrzeganie powyższych zasad powinno uchronić Cię przed zarażeniem. Mimo to, jeśli jesteś w grupie ryzyka (nie chorowałaś nigdy na toksoplazmozę) wskazane jest, abyś regularnie wykonywała badania krwi, które potwierdzą ewentualne zarażenie. Jest to bardzo ważne, bo wczesne wykrycie choroby daje większe szanse na zminimalizowanie jej negatywnego wpływu na dziecko.
Licencja: Creative Commons
4 Ocena