Obecnie stawek jest bardzo dużo, a podobne produkty sprzedawane są w różnych cenach np. cena musztardy różni się od ceny sosu musztardowego.
Zmiana stawek VAT oznacza, że za niektóre produkty zapłacimy mniej niż do tej pory, a za inne nieco więcej. Nie możemy określić, czy dla konsumenta jest to korzystne, czy niekorzystne rozwiązanie, ponieważ wszystko zależy od tego, co najczęściej znajduje się w naszym zakupowym koszyku.
Co będziemy mogli kupić taniej?
-
owoce tropikalne, cytrusy, niektóre orzechy - stawka VAT spadnie z 8% do 5%,
-
pieczywo, ciastka - obecnie produkty te objęte są trzema stawkami, w zależności od daty przydatności do spożycia. Po zmianach stawka wyniesie 5%.
-
musztardę - zamiast 23% stawki VAT konsument będzie musiał zapłacić 8% VAT,
-
pieprz,
-
książki na wszystkich nośnikach - dla nich stawka podatku spadnie z 23% do 5%,
-
produkty dla dzieci (żywność dla dzieci, smoczki, pieluszki, foteliki samochodowe),
-
podpaski i tampony.
Co podrożeje?
-
lód zarówno spożywczy, jak i ten służący do celów chłodniczych - zamiast 8% stawki podatku zapłacimy 23% VAT.
-
przyprawy (kmin, szafran, kurkuma) - obecnie podatek na przyprawy wynosi 5%, a wzrośnie do 8%,
-
owoce morza (krewetki, homary, ośmiornice) - obecnie 5% stawka VAT, zostanie zastąpiona 23%,
-
czasopisma specjalistyczne,
-
napoje.
W jakim celu zostaną wprowadzone zmiany?
Obecnie konsumenci za podobne produkty płacą różne stawki VAT. Rząd chce uregulować tą kwestię i zakończyć możliwość dobrowolnej stawki. Ministerstwo Finansów przygotowało małą rewolucję podatkową. Za niektóre zapłacimy więcej, za inne mniej. Resort założył sobie, że budżet na zmianach nic nie straci tzn. na każdą obniżkę przypadnie również podwyżka. Nowa matryca stawek VAT zacznie obowiązywać od 1 stycznia 2020 roku.
Nowa matryca stawki VAT od 2020 roku
Nowa matryca stawek VAT ma być prostsza i bardziej przejrzysta od obecnie obowiązującej. Te cele mają być osiągnięte dzięki następującym zasadom:
-
przyjęcie jednej stawki podatku dla całych - w miarę możliwości i przy racjonalności systemu działów CN. Przykładowo przy założeniu, że stawki obniżone będą miały przede wszystkim zastosowanie do produktów żywnościowych stawką w wysokości 5% będą objęte całe działy m.in.:
-
mięso i podroby jadalne,
-
produkcja mleczarska - jaja ptasie, miód naturalny, jadalne produkty pochodzenia zwierzęcego,
-
warzywa oraz niektóre korzenie i bulwy jadalne,
-
owoce i orzechy jadalne.
-
przyjęcie - w przypadku konieczności zmiany stawki na dane towary - generalnie zasady obniżenia stawek.
-
konieczność zrównoważenia wprowadzenia prostej matrycy podwyżkami stawek na wybrane (ale nieliczne) towary i usługi.