W świecie w którym praktycznie codziennie zjawiają się nowe trendy żywieniowe oraz związane z nimi gadżety, trudno czasem zorientować się, co naprawdę jest dla nas pożyteczne, a co jest jedynie przejściową modą. W tym artykule postanowiliśmy przyjrzeć się popularnej ostatnio wodzie filtrowanej. 

Data dodania: 2018-03-13

Wyświetleń: 1312

Przedrukowań: 1

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

„Butelka z filtrem do pracy”, czyli - czy woda filtrowana jest naprawdę smaczna i zdrowa?

MODA NA FILTROWANIE

Do szerokiego grona tematów związanych z nowoczesnym żywieniem oraz szeroko pojętym zdrowym trybem życia, dołączyła w ostatnim czasie kwestia wody filtrowanej oraz różnego rodzaju gadżetów służących do jej pozyskiwania. Coraz więcej osób przerzuca się na wodę filtrowaną, nie brakuje jednak również głosów twierdzących, że to „nabijanie w butelkę” (a raczej w tym wypadku dzbanek). Czy jest to zatem jedynie sprawny marketing oraz przelotna moda, jakich wiele, czy też dzbanki filtrujące na stałe zagoszczą w naszych domach oraz biurach? 


KROPLA HISTORII


Zacznijmy od tego, że filtrowanie wody wcale nie jest nowym zjawiskiem, a jedynie w epoce zdrowego żywienia nabyło szczególnej popularności. Rozwiązania z zakresu filtracji znane są od dziesiątek lat zarówno w Europie, jak i na całym świecie. 

Przykładem może być tu włoska firma Pozzani Pure Water znana ze swoich systemów filtracji wprowadzanych w Wielkiej Brytanii już od 1987 roku. Ich produkty zdobyły sobie dużą popularność w Europie, a także ustaliły pewien standard rozwiązań filtracyjnych, obowiązujący aż po dziś dzień. W Polsce Pozzani pojawiło się pod postacią jednej ze swoich autorskich marek, a mianowicie - Filter Logic, znanego polskiemu klientowi z filtrów do ekspresów kawowych oraz filtrów do dzbanków. 

Jest to oczywiście tylko jeden z gigantów filtracji, których produkty docierają również na polski rynek w ostatnim czasie. Jak jednak widzimy na jego przykładzie filtracja wody to nie nowy temat w Europie. Skąd zatem, poza oczywiście samym wzrostem dostępności, wzięła się jej duża popularność? 


BUTELKA Z FILTREM DO PRACY?


Powodów by filtrować wodę do codziennego użytku, jest naprawdę wiele. Nawet jeśli jesteśmy sceptycznie do niego nastawieni to musimy przyznać, że niektóre z nich naprawdę przemawiają do wyobraźni. ;) Oto dwa głównie z nich:

1. Ekonomia..

Zwolennicy filtrowania wody często podnoszą kwestię jej ekonomiczności. Woda filtrowana jest zwyczajnie tańsza od butelkowej, czyli tej kupowanej w sklepie. Czy zastanawialiście się kiedyś ile wody butelkowej wypijacie tygodniowo i ile wydajecie na nią pieniędzy? No właśnie. Dla wielu statystyka ta może być naprawdę szokująca, tym bardziej że mowa idzie o elementarnym i  ogólnodostępnym, zdawało by się, składniku diety, na którego spożywanie rzadko kiedy zwracamy uwagę. Warto to jednak robić nie tylko ze względu na kwestię zdrowia dla którego utrzymania woda jest niezbędna, ale też naszych domowych finansów. 

Oszczędność na wodzie filtrowanej przejawia się szczególnie wtedy, jeśli zużywamy jej dużo na co dzień. Możemy zrezygnować z zakupów „na szybko” po drodze do pracy, gdzie zwykle zaopatrujemy się w wodę (zwykle droższą niż np. w dużym markecie, gdzie robimy comiesięczne zakupy) i po prostu napełnić przed wyjściem naszą butelkę z filtrem zwykłą wodą z kranu. (Mamy to szczęście, że w większości polskich miast woda z kranu nadaje się do spożycia) Później, gdy wypijemy przefiltrowaną wodę, możemy w łatwy sposób uzupełnić zapas wody w naszej biurowej kuchni, czy też łazience, bez potrzeby udawania się do sklepu i wydawania pieniędzy. 

Taka butelka ma też jeszcze jedną zaletę - jest poręczna oraz wygodna do przenoszenia. Można ją łatwo wsadzić do torebki, czy też do plecaka i spokojnie udać się do pracy, pieniądze zachowując w kieszeni. Przyda się nam również po pracy, kiedy wybieramy się na przykład na trening na siłownię, czy w inne miejsce.  


 2. ..i ekologia.


Drugi argument zwolenników filtrowania wody dotyczy kwestii mniej przemawiającej do wyobraźni, niż kwestie finansowe ;), ale nie mniej ważnej dla współczesnego świata, zmagającego się z różnego rodzaju problemami ekologicznymi… 

Mowa oczywiście o ekologii związanej z filtrowaniem. Woda butelkowa to bowiem nie tylko duże pieniądze wydawane co miesiąc, ale też ogromne ilości plastikowych odpadków niezwykle szkodliwych dla ziemskiego ekosystemu. I choć większość z nas segreguje śmieci, a w tym i plastik, to wciąż niestety widok zaśmieconych nim lasów, górskich szlaków, czy też zwykłych przydrożnych rowów, nie należy do przeszłości. Jednym ze sposobów przeciwdziałania temu brzemiennemu w skutkach zjawisku jest produkowanie mniejszej ilości odpadów plastikowych, a tych - jak wiadomo - nie sposób uniknąć kupując wodę w butelkach, które nie poddają się łatwemu recyklingowi. 

Wyposażenie naszego gospodarstwa domowego w dzbanki i butelki filtrujące dla domowników, skutecznie mogą zredukować liczbę odpadków oraz polepszyć ogólną sytuację środowiska naturalnego. Dla wielu osób jest to argument przemawiający za wodą filtrowaną jeszcze bardziej, niż kwestie finansowe.Jednak niewątpliwie nawet sceptycy zgodzą się, że w takim połączeniu użyteczności dla własnego portfela i dla otaczającego nas świata nie ma zupełnie nic zdrożnego, a wręcz przeciwnie - jest to obopólna korzyść. 


KWESTIA SMAKU


Żeby nie zostać posądzonym o stronniczość w sporze pomiędzy zwolennikami filtrowania i jego przeciwnikami, przyszedł czas aby spojrzeć na nasz temat również ze strony tych drugich. 

Często podnoszoną przez przeciwników kwestią jest smak wody, czy tez jego rzekomy brak. Wiele osób, które piły wodę filtrowaną twierdzą, że woda filtrowana pozbawiona jest dobrego smaku, jaki posiadają wody butelkowe. Osoby te twierdzą również, że woda filtrowana gorzej, niż na przykład mineralna, gasi pragnienie. Jak jest w rzeczywistości? 

Pamiętajmy, że woda filtrowana jest najczęściej wodą pochodzącą z naszego domowego kranu. Jak już wspominaliśmy w większości polskich miast jest ona zdatna do spożycia, jednak nie możemy spodziewać się po niej smaku podobnego do wody źródlanej. Woda filtrowana ma po prostu inny smak, nie oznacza to jednak że gorszy. Wiele w tej kwestii zależy także od filtrów do wody, których używamy w naszych dzbankach i butelkach filtrujących. 


FILTRY DAFI, BRITA I INNE - CO SIĘ NA NIE SKŁADA?


Do jednych z najpopularniejszych produktów w tej kwestii na naszym rynku należą z pewnością filtry Dafi oraz Brita. Również ich dzbanki oraz butelki najczęściej znajdziemy w polskich domach.  Ich filtry, podobnie jak i większość innych dostępnych modeli, składają się z kilku standardowych elementów które mają zapewnić nam wodę jak najwyższej jakości. 

Głównym z nich jest wkład umieszczony wewnątrz plastikowej obudowy, nazywany również zasypem filtrującym. Zbudowany jest on z tak zwanej żywicy jonowymiennej, a także aktywowanego węgla. Na czym polega ich działanie? 

Dzięki żywicy jonowymiannej pozbywamy się z wody kranowej nadmiaru soli, który nie tylko jest szkodliwy dla zdrowia i powoduje osadzanie się kamienia na różnego rodzaju sprzętach, ale też wpływa na twardość wody, a tym samym na jej smak. 

Węgiel aktywowany to z kolei substancja pochodzenia naturalnego, działająca na zasadzie gąbki, czy też znanego nam z aptekш węgla, pomagającego przy różnego rodzaju zatruciach pokarmowych. Absorbuje różnego rodzaju substancje chemiczne, w tym obecny w wodzie kranowej chlor, a także detergenty. Dzięki niemu możemy mieć pewność, że woda nie zawiera żadnych szkodliwych dla naszego zdrowia substancji. 

Nie są to oczywiście wszystkie funkcje filtrów i ich podstawowych składników. Niektóre modele zostały wyposażone w specjalistyczne żywice mineralizujące wodę, dzięki czemu jest ona bardziej nasycona i bogata w minerały. Ma to również wpływ na jej smak. Tak jest właśnie w przypadku filtrów Dafi Mg+ i Dafi pH+ i Brita. 


JAKIE JESZCZE ALTERNATYWY? 


Rosnąca popularność filtrowania wody jest faktem, a jej zalety są niezaprzeczalne. Nie można jednak niezauważyć, że rozwiązania z jej zakresu posiadają również swoje wady, do których należy przede wszystkim smak wody niezadowalający wszystkich użytkowników, a także stosunkowo niewielka pojemność dzbanka czy butelki z filtrem. 

Polecimy je więc przede wszystkim jako doraźne rozwiązanie problemu dużych wydatków na wodę butelkową oraz zanieczyszczenia środowiska. W przypadku, gdy chcemy podejść do problemu bardziej profesjonalnie, rekomendujemy zapoznanie się z rozwiązaniami znanymi, jako systemy odwróconej osmozy, nano oraz ultra filtracji. W ich ramach profesjonalne filtry różnego typu montowane są pod zlewami, lub innymi źródłami wody w domu, i bezpośrednio dostarczane do naszych kranów. Jest to oczywiście rozwiązanie droższe, ale z pewnością zadowoli najbardziej wymagających. 

Licencja: Creative Commons
0 Ocena