System HACCP to analiza zagrożeń i krytyczne punkty kontrolne (skrót pochodzi od ang. hazard analysis and critical control points). Jest to norma, która określa systemowe postępowanie, którego celem jest zapewnienie bezpieczeństwa zdrowotnego żywności.

Data dodania: 2017-05-02

Wyświetleń: 994

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Co powinieneś wiedzieć o systemie HACCP

Na czym polega system HACCP?

Jak sama nazwa wskazuje system opiera się na identyfikacji i ocenie skali zagrożeń bezpieczeństwa żywności. Szacowanie ryzyka wystąpienia problemów odbywa się na każdym z etapów produkcji i dystrybucji żywności. Zasady HACCP pomagają także w znalezieniu sposobów zminimalizowania wykrytych zagrożeń oraz ustaleniu i wdrożeniu działań naprawczych.

Kto musi działać zgodnie z HACCP?

Certyfikacja HACCP jest obowiązkowa dla wszystkich podmiotów zajmujących się produkcją, dystrybucją oraz przetwarzaniem żywności. Co ciekawe system ten jest także stosowany dla firm produkujących pasze oraz premiksy dla zwierząt. Oczywiście wymagania normy muszą być dostosowane do danego rodzaju działalności.

Wyjątki

Zasady HACCP natomiast nie dotyczą pierwotnych producentów, czyli w dużym skrócie rolników. Osób zajmując się produkcją podstawową, czyli zarówno produkcją jak i uprawą roślin, dojeniem lub hodowlą zwierząt gospodarskich, łowiectwem i rybołówstwem, a nawet zbieraniem runa leśnego.

Certyfikacja HACCP

Aby firma uzyskała certyfikat HACCP musi przejść pozytywnie przez proces certyfikacji. Jego pierwsze etapy to audyt wstępny oraz przegląd dokumentacji, które pozwalają na określenie w jakim stopniu firma spełnia wymagania HACCP. Następnie w przedsiębiorstwie przeprowadza się audyt certyfikujący. Jeśli spełnione są wszystkie kryteria, przedsiębiorstwo otrzymuje certyfikat. Poświadcza on integralność systemu zarządzania jakością i zgodność z wymaganiami HACCP. Na tym jednak nie koniec, ponieważ co roku w firmie prowadzi się audyty kontrolujące. Certyfikację HACCP powtarza się po upływie 3 lat. Więcej o procesie certyfikacji można przeczytać tutaj: http://www.bureauveritas.pl/services+sheet/inspekcja-higieny 

Licencja: Creative Commons
0 Ocena