To czas, w którym najwięcej osób boryka się z przeziębieniem, innymi chorobami, a także ze znacznym spadkiem energii. Czy da się tego uniknąć?
Jak nie chorować w okresie jesienno – zimowym - porady zdrowotne
Podstawową kwestią jest prawidłowe odżywianie. Wiele osób jest zaskoczonych faktem, że odporność organizmu w dużej mierze zależy właśnie od tego co się zjada. Przede wszystkim należy unikać jedzenia bardzo przetworzonych produktów – wszelkie jedzenie w proszku czy popularne fast foody trzeba ograniczyć do minimum, powinny one zostać zastąpione produktami naturalnymi. Dobrym sposobem na zachowanie energii i wzmocnienie układu odpornościowego jest regularne jedzenie (4-5 razy dziennie).
Przynajmniej jeden z posiłków powinien być ciepły – może to być na przykład rozgrzewająca zupa jarzynowa, lub któryś spośród zyskujących coraz większą popularność kremów warzywnych. Ważne jest także to, by nie ochładzać organizmu – w okresie jesienno – zimowym należy zrezygnować z zimnych, słodkich napojów, dobrym pomysłem natomiast jest picie na przykład gorącej herbaty z przyprawami, czy kakao – to napoje, które pomogą rozgrzać organizm.
Poza stosowaniem odpowiedniej diety ważne są także inne kwestie – warto się wysypiać, bowiem w czasie snu organizm się regeneruje i ma siłę do działania.
Dodatkową energię można zyskać także uprawiając sporty – w sezonie zimowym można wybrać się na stok i tam szusować na nartach czy snowboardzie, osoby nie lubiące sportów zimowych mogą natomiast zdecydować się na wizyty w siłowni, czy na basenie. Wystarczą 3-4 h treningu w tygodniu, by mieć więcej energii. To tylko część propozycji na temat wzmocnienia odporności, więcej można przeczytać odwiedzając portal informacyjny.