0
głosów
- +

Pomidory w polskich ogrodach

Autor:

Aktualizacja: 02.02.2016


Kategoria: Rolnictwo / Uprawy


Artykuł
  • 0 głosów dodatnich
  • 0 głosów ujemnych
  • 355 razy czytane
  • 1 przedrukowany
  • 0 Polemik/Poparć <span class="normal">Odpowiadanie na artykuł</span>
  • Licencja: CC <span class="normal">Zezwala się na kopiowanie, dystrybucję, wyświetlanie i użytkowanie dzieła i wszelkich jego pochodnych pod warunkiem umieszczenia informacji o tw&oacute;rcy.</span>
Dostęp bezpłatny <span class="normal">Dostęp do treści jest bezpłatny.<br/> Inne pola eksploatacji mogą być zastrzeżone sprawdź <b>licencję</b>, żeby dowiedzieć się więcej</span>
 

Pomidor jest jednym z najpopularniejszych warzyw uprawianych w naszym kraju. Sadzą go osoby posiadające niewielkie działki, jak i właściciele dużych połaci ziemi. Warzywa te pochodzą z Ameryki Południowej, a w Europie rozpowszechniły się w XVI wieku. Podbiły także serca Polaków.


O pomidorach i ich cudownych właściwościach możemy przeczytać na wielu stronach internetowych poświęconych zdrowemu stylowi życia. Wiadomości rolnicze dostarczają ogromu informacji dotyczących uprawy tych pysznych warzyw. Najbardziej bogate w witaminy są owoce zebrane prosto z krzaka. Przetworzone są także zróżnicowanym źródłem substancji odżywczych. Wartościowe dla zdrowia składniki znajdziemy także w sosach, suszonych pomidorach czy w keczupie. Pomidory są bogate w witaminę C, witaminę E i beta-karoten. Obecne są w nich także witaminy z grupy B i witamina K. Są także źródłem pierwiastków mineralnych: potasu, magnezu i żelaza.

Od XVI wieku, kiedy to Krzysztof Kolumb przywiózł do Europy pomidory, stały się one nieodzownym składnikiem europejskiej kuchni. Największym producentem tych warzyw na świecie są Chiny, produkujące ok. 47 milionów ton (dane z 2010 roku). Kolejne były Stany Zjednoczone (13 milionów ton), Indie (12 milionów ton), Turcja (10 milionów ton), Egipt (8 milionów ton), Włochy (6 milionów ton), Iran (5 milionów ton). Polska w 2010 roku osiągnęła wynik 677 tysięcy ton. Zaś na skalę Unii Europejskiej zajmujemy znaczące miejsce w produkcji tych warzyw. Według danych GUS powierzchnia uprawy pod osłonami w Polsce w 2012 roku była równa 2,3 tysiąca hektarów. Największym producentem tych warzyw w Unii Europejskiej jest Holandia (940 tysięcy ton). Na kolejnych pozycjach plasuje się Hiszpania (740 tysięcy ton), Turcja (544 tysiące ton), Belgia (190 tysięcy ton), Francja (200 tysięcy ton).

Pomidory są warzywami ciepłolubnymi. Mają długi okres wegetacyjny. Gdyby nasiona wsiać bezpośrednio do gruntu, ich wzrost trwałby o wiele dłużej. Dlatego używa się rozsady. Powinna mieć ona 15 – 30 centymetrów wysokości i 5 – 7 liści. Nie trzeba ich przygotowywać samemu. Można je nabyć w każdym sklepie z artykułami ogrodniczymi. Wybór jest dość szeroki. W Polsce jest dostępnych bardzo wiele odmian tych roślin. Pomidory mają duże wymagania odnośnie nawożenia, podlewania, temperatury i ściółkowania. Dokładnych porad odnoszących się do uprawy tych warzyw dostarczy nam jakikolwiek portal rolniczy. Należy przestrzegać wszelkich zaleceń, aby zbiory były satysfakcjonujące.


Podobał Ci się artykuł?
0
głosów
- +

Brak polemik/poparć



Podobne artykuły:


KOMENTARZE


System komentarzy dostarcza Disqus

Używając tej strony zgadzasz się na wykorzystywanie plików Cookie.Dowiedz się więcej.

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.

Zamknij