Chcąc urodzić zdrowe i dobrze się chowające dziecko warto zadbać nie tylko o zażywanie właściwych suplementów diety, ale również warto dobrze się odżywiać. W tym zakresie musisz wiedzieć, czego należy bezwględnie unikać podczas ciąży.

Data dodania: 2015-11-25

Wyświetleń: 1128

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Copyright - zastrzeżona

Czego nie jeść, aby urodzić zdrowe dziecko

Oczywiście nie ma reguł bez wyjątków, ale można śmiało przyjąć tezę, że większości przyszłych matek bardzo leży na sercu dobrostan ich przyszłego potomstwa.

Dość powszechne jest życzenie, aby dziecko urodziło się zdrowe, ładne i dobrze się chowało nie sprawiając kłopotów rodzicom i społeczeństwu.

Niestety w wielu przypadkach są to jedynie tzw. „pobożne życzenia” związane przede wszystkim z niedostateczną wiedzą wielu przyszłych matek na temat związku pomiędzy jedzeniem w ciąży a późniejszym stanem zdrowia dziecka.

Dawniej mawiano, że przyszła matka powinna jeść za dwoje, aby urodzić zdrowe dziecko z odpowiednią wagą urodzeniową. Oczywiście niedożywienie nie jest wskazane podczas ciąży, nie należy jednak przesadzać również z nadmiarem pokarmów, bo jest to prosta droga nie tylko do otyłości matki, ale i przyszłego dziecka.

Należy przyjąć regułę, że jedzenie w ciąży powinno być zbilansowane zarówno pod względem ilości przyjmowanych kalorii jak i odpowiedniego doboru składników odżywczych. Warto przy tym stosować zasady prawidłowego odżywiania propagowane przez Instytut Zdrowego Żywienia i Dietetyki.

Należy też zwrócić szczególną uwagę na to, czego nie należy jeść podczas ciąży (a także pić i zażywać), aby urodzić zdrowe dziecko:

  • wrogiem numer jeden jest oczywiście alkohol, którego nawet niewielkie ilości pite przez matkę podczas ciąży przenikają przez łożysko i mogą być powodem przyszłych wad rozwojowych u dziecka
  • zażywanie narkotyków może spowodować uzależnienie dziecka od danej substancji
  • palenie papierosów wpływa na niską wagę urodzeniową dziecka
  • jeśli to możliwe, należy unikać zażywania jakichkolwiek leków, szczególnie w pierwszym trymestrze ciąży, gdyż nigdy nie wiadomo, jakie skutki uboczne w organizmie dziecka mogą one wywołać
  • bardzo ryzykowne jest spożywanie produktów zawierających utwardzone tłuszcze roślinne, (np. margaryny piekarnicze) zarówno w czasie ciąży, jak i karmienia; zawarte w nich izomery trans kwasów tłuszczowych są nie tylko przyczyną chorób cywilizacyjnych, ale mogą też spowodować zaburzenia rozwoju płodu oraz alergię u przyszłego dziecka, a u matki stan przed rzucawkowy; należy, zatem wykluczyć wszelkie ciasteczka, chipsy, produkty smażone w głębokim tłuszczu czy zupki w proszku
  • wiadomo, że wątroba pełni rolę „fabryki chemicznej oczyszczającej organizm ze szkodliwych produktów”; również wątróbka zwierzęca może zawierać szkodliwe substancje, w tym nadmiar witaminy A, nie należy, zatem w czasie ciąży jeść ani wątróbki, ani jej przetworów (np. pasztet);
  • aby uniknąć zakażeń pokarmowych nie wolno jeść surowych jajek, mięsa czy ryb; wszystko powinno być dokładnie ugotowane; ponieważ niektóre sery pleśniowe mogą zawierać bakterie Listerii, również nie należy ich jeść na surowo, tylko np. upieczone
  • jeśli nie chcemy ryzykować cukrzycy u matki bądź dziecka, ani urodzić dziecka z dużą nadwagą, należy odstawić cukier i słodycze.
Licencja: Copyright - zastrzeżona
0 Ocena