Jasne, lekkie, delikatne... te słowa najlepiej charakteryzują wina pochodzące ze Słowacji. Chociaż kraj ten raczej nie kojarzy nam się z produkcją win, warto mieć świadomość, że tradycje winiarskie są tutaj bardzo mocno ugruntowane, a historia produkcji tego trunku sięga kilkuset lat wstecz.

Data dodania: 2015-07-15

Wyświetleń: 1030

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Słowackie wina... winiarskie skarby tuż za naszą granicą

Pierwsze winnice na Słowacji założyć mieli Rzymianie. Jednak istnieją również dowody na to, że produkcja wina słowackiego zawdzięcza swój początek Celtom. Najstarsze zachowane piwnice, które służyły zarówno dojrzewaniu, jak i przechowywaniu wina pochodzą z XIII wieku. 

Słowackie winnice usytuowane są w południowych rejonach kraju. Tradycyjnie wyróżnia się następujące regiony winiarskie: 

- Malokarpatsky (Małokarpacki),
- Juznoslovensky (Południowej Słowacji),
- Stredoslovensky (Środkowej Słowacji),
- Nitriansky (okolice miasta Nitra oraz
- Vychodoslovensky ( Wschodniej Słowacji).

Na Wschodniej Słowacji wyrabiany jest najbardziej znany i popularny na tym obszarze geograficznym gatunek wina, a mianowicie Tokaj. To właśnie tu istnieje jeszcze jeden odrębny tokajski region winiarski. I choć pierwsze skojarzenie z Tokajem to Węgry, jednak historyczny region tokajski obejmuje również ziemie słowackie. Słowacja aż przez 10 wieków stanowiła bowiem część Królestwa Węgier. Region tokajski należy dziś zarówno do Węgrów, jak i Słowaków. I chociaż tylko mała jego część przypadła Słowacji, to jednak jej prawa do produkcji słynnych tokajskich win są niepodważalne. Słowackie Tokaje muszą jednak podlegać węgierskiej kontroli jakości, aby mogły korzystać z zastrzeżonej nazwy. Aż siedem zarejestrowanych winiarskich wiosek zajmuje się produkcją tego trunku: Mala Trna, Velak Trna, Cerhov, Slovenske Nove Mesto, Vinicky, Bara oraz Cernochov.

Jednak nie samym Tokajem żyje winiarska Słowacja. Nasz sąsiad posiada obecnie 37 uznanych zarejestrowanych odmian winogron. Spotkamy tutaj odmiany uprawiane na całym świecie: Chardonnay, Pinoty – Blanc, Noir, Gris, Sauvignon, Cabernet Sauvignon, Alibernet czy Zweigeltrebe. Słowacja może być dumna zwłaszcza z odmian typowych dla regionu Europy Środkowej. Ryzlingi (Włoski i Reński), Palava, Muskat Morawski, Müller-Thurgau, Irsai, Neuberger... to jedne z wielu przykładów mistrzowskiej jakości gron uprawianych przez Słowaków. W mniejszym stopniu uprawia się na Słowacji szczepy winogron ciemnych. Klimat tego kraju idealny jest natomiast dla winogron białych. 

Na Słowacji produkuje się właściwie wszystkie rodzaje win: wina wytrawne, półwytrawne i słodkie, białe, czerwone oraz różowe. Przeważają wina białe, bardzo orzeźwiające, i delikatne. Ale miłośnicy aromatycznych win czerwonych również znajdą coś dla siebie. Spotkać tu można również ciekawe wina słodkie, a nawet musujące. Wina słowackie stanowią z pewnością bardzo ciekawą alternatywę dla win francuskich czy włoskich. Słowacy nie kryją swoich aspiracji, by znaleźć się w czołówce światowych producentów win. 

Przy okazji wizyty na Słowacji warto pokusić się o odkrycie chociaż niewielkim stopniu, skarbów, jakie oferują nam tamtejsze winnice.

Artykuł dostarczyła firma Try Wine - wina wytrawne

Licencja: Creative Commons
0 Ocena