0
głosów
- +

Sztuka dekoracji stołu

Autor:

Aktualizacja: 08.06.2015


Kategoria: Dom i Ogród / Wystrój Wnętrz


Artykuł
  • 0 głosów dodatnich
  • 0 głosów ujemnych
  • 778 razy czytane
  • 0 przedrukowany
  • 0 Polemik/Poparć <span class="normal">Odpowiadanie na artykuł</span>
  • Licencja: CC <span class="normal">Zezwala się na kopiowanie, dystrybucję, wyświetlanie i użytkowanie dzieła i wszelkich jego pochodnych pod warunkiem umieszczenia informacji o tw&oacute;rcy.</span>
Dostęp bezpłatny <span class="normal">Dostęp do treści jest bezpłatny.<br/> Inne pola eksploatacji mogą być zastrzeżone sprawdź <b>licencję</b>, żeby dowiedzieć się więcej</span>
Sztuka dekoracji stołu

W dzisiejszych czasach kulinarny świat staje otworem. Liczy się nie tylko wygląd potrawy, ale również estetyka samej zastawy. Jedząc posiłki nie tylko uruchamiamy zmysły węchu czy smaku ale także wykorzystujemy zmysł wzroku.


Dbając o estetykę potrawy, dbamy również o to co dzieje się dookoła talerza. Na pewno nie tylko wtedy gdy zapraszamy gości sprawia nam radość nakrywanie stołu. Ważne jest aby dekoracja zawsze tworzyła nastrój odpowiedni do rodzaju spotkania i wyraźnie akcentowała jego charakter.
Okazji do przyjęć jest wystarczająco dużo: od tradycyjnych uroczystości rodzinnych, jak imieniny czy urodziny, po Święta Bożego Narodzenia czy Wielkanoc. Aby nasi goście poczuli się wyjątkowo musimy się odpowiednio przygotować, przemyśleć każdy szczegół i dobrze zaplanować przebieg uroczystości. Aby wykorzystać pełen wachlarz możliwości dekoracyjnych, musimy pamiętać, że nie tylko zastawa się liczy, ale również inne elementy. Na przykład serwetki, które decydują o ostatecznym efekcie i perfekcji nakrycia.  Kwiaty, które powinny harmonizować z kolorem zastawy. Dodatkowo dodadzą świeżości i elegancji.
Sztuką dekoracji jest utworzenie spójnej kompozycji nadającej rytm i harmonię. Przy ustawieniu ekspozycji inspiracją może być wystrój wnętrza, pora roku lub kraj pochodzenia danej kuchni. Unikalny charakter i nieziemską atmosferę nadają detale które znajdują się na wolnej przestrzeni stołu. Najczęściej są to świece, wazony z kwiatami, elegancko złożone serwetki, które nadają wytworny charakter i oryginalność. Elementy dekoracyjne powinny współgrać z zastawą i obrusem. Ważne jest aby dekoracje typu kwiaty bądź świece były na tyle niskie aby nie przeszkadzały gościom w utrzymaniu kontaktu.
Pamiętajmy o tym żeby nie pozwolić wdać się nudzie na nasz stuł. Każda dobra kompozycja musi posiadać punkt silnie zaakcentowany, który nada charakter i odrębność.
Aby wszystko współgrało musimy kierować się przede wszystkim doborem kolorów. Na początku musimy dowiedzieć się jakie kolory do siebie pasują, oraz  jak mogą ze sobą współgrać. Ważną zasadą jest minimalizm, aby nie przedobrzyć i kontrast, który sprawia, że elementy do siebie nie pasujące, tworzą elegancką i przede wszystkim oryginalną całość.  
Jeśli okazja jest szczególna, zastawa również musi być uroczysta. Pięknie nakryty stół nie tylko przyciągnie wzrok gości ale także jedzenie będzie smakowało wyjątkowo.


Podobał Ci się artykuł?
0
głosów
- +

Brak polemik/poparć



Podobne artykuły:


KOMENTARZE


Używając tej strony zgadzasz się na wykorzystywanie plików Cookie.
Dowiedz się więcej.

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Z dniem 25.05.2018 wprowadziliśmy też w życie rozporządzenia dotyczące ochrony danych osobowych. Więcej informacji w naszej Polityce Prywatności i Regulaminie.

Zamknij