W dzisiejszych czasach kulinarny świat staje otworem. Liczy się nie tylko wygląd potrawy, ale również estetyka samej zastawy. Jedząc posiłki nie tylko uruchamiamy zmysły węchu czy smaku ale także wykorzystujemy zmysł wzroku.

Data dodania: 2015-06-08

Wyświetleń: 1593

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Sztuka dekoracji stołu

Dbając o estetykę potrawy, dbamy również o to co dzieje się dookoła talerza. Na pewno nie tylko wtedy gdy zapraszamy gości sprawia nam radość nakrywanie stołu. Ważne jest aby dekoracja zawsze tworzyła nastrój odpowiedni do rodzaju spotkania i wyraźnie akcentowała jego charakter.
Okazji do przyjęć jest wystarczająco dużo: od tradycyjnych uroczystości rodzinnych, jak imieniny czy urodziny, po Święta Bożego Narodzenia czy Wielkanoc. Aby nasi goście poczuli się wyjątkowo musimy się odpowiednio przygotować, przemyśleć każdy szczegół i dobrze zaplanować przebieg uroczystości. Aby wykorzystać pełen wachlarz możliwości dekoracyjnych, musimy pamiętać, że nie tylko zastawa się liczy, ale również inne elementy. Na przykład serwetki, które decydują o ostatecznym efekcie i perfekcji nakrycia.  Kwiaty, które powinny harmonizować z kolorem zastawy. Dodatkowo dodadzą świeżości i elegancji.
Sztuką dekoracji jest utworzenie spójnej kompozycji nadającej rytm i harmonię. Przy ustawieniu ekspozycji inspiracją może być wystrój wnętrza, pora roku lub kraj pochodzenia danej kuchni. Unikalny charakter i nieziemską atmosferę nadają detale które znajdują się na wolnej przestrzeni stołu. Najczęściej są to świece, wazony z kwiatami, elegancko złożone serwetki, które nadają wytworny charakter i oryginalność. Elementy dekoracyjne powinny współgrać z zastawą i obrusem. Ważne jest aby dekoracje typu kwiaty bądź świece były na tyle niskie aby nie przeszkadzały gościom w utrzymaniu kontaktu.
Pamiętajmy o tym żeby nie pozwolić wdać się nudzie na nasz stuł. Każda dobra kompozycja musi posiadać punkt silnie zaakcentowany, który nada charakter i odrębność.
Aby wszystko współgrało musimy kierować się przede wszystkim doborem kolorów. Na początku musimy dowiedzieć się jakie kolory do siebie pasują, oraz  jak mogą ze sobą współgrać. Ważną zasadą jest minimalizm, aby nie przedobrzyć i kontrast, który sprawia, że elementy do siebie nie pasujące, tworzą elegancką i przede wszystkim oryginalną całość.  
Jeśli okazja jest szczególna, zastawa również musi być uroczysta. Pięknie nakryty stół nie tylko przyciągnie wzrok gości ale także jedzenie będzie smakowało wyjątkowo.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena