Budowa kotła Kotły serowarskie o orientacji poziomej lub pionowej wyposażone są w:

Data dodania: 2015-03-10

Wyświetleń: 17143

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

noże niespawane wykonane z twardej stali odpornej na działanie kwasu o trwałych ostrzach;

system mocowania noży, który umożliwia ich demontaż oraz prawidłowe ostrzenie

system odczerpywania serwatki

system dozowania wody technologicznej równomiernie na całą powierzchnię

płaszcz grzewczy, który umożliwia szybką i precyzyjną regulację temperatury

system ogrzewania gęsty serowarskiej przy użyciu gorącej wody

* system mycia i dezynfekcji

Funkcje kotłów

Wszystkie oferowane przez nas urządzenia zostały wykonane z materiałów w stu procentach przyjaznych środowisku i bezpiecznych dla użytkowników. Kotły, w całości wykonane ze stali nierdzewnej, sprawdzą się we wszystkich zakładach przetwórczych i spełnią surowe normy narzucone przez przemysł serowarsko-mleczarskich. Nasze produkty zostały wyposażone w bardzo wydajny system grzewczy (dzięki zintegrowanej powierzchni grzewczej;  co więcej są przystosowane do szerokiego wyboru środków grzewczych dostępnych na rynku (nie tylko energii elektrycznej, ale także gazu, oleju, ciepłej wody oraz pary wodnej). Doskonałe i precyzyjne wykończenia sprawiają, ze czyszczenie i konserwacja kotłów nie sprawiają najmniejszych problemów.
Elektronika sterowania jest na tyle prosta i intuicyjna, że wybór grzania, chłodzenia oraz mieszania, nie sprawi najmniejszych problemów nawet początkującemu użytkownikowi urządzenia. Wszystkie produkty dostępne w naszej ofercie są energooszczędne, wydajne, oraz projektowane z myślą długotrwałego użytkowania.

Jak to działa?

Kocioł serowarski jest wykorzystywany głównie do przerabiania mleka na świeży ser bezpośrednio po ukończeniu doju. W kotle, w sposób zautomatyzowany, odbywa się  proces ważenia oraz prasowania sera. Kocioł jest wyposażony w płytę zamykającą z pokrywą formy serowarskiej, która została przytwierdzona do wysięgnika łączonego z kolumną teleskopową. Opuszczana pionowo w dół kolumna przylega do jego dna z perforowanym przykrytym płytą dnem wykonanym z elastycznego tworzywa z przekłutymi mikrootworami nad otworami perforacji. Płyta posiada zamontowane obrotowe mieszadło z łopatą wprowadzane przez otwór. W krańcowym położeniu mieszadła krążek skrajny wału jest uzupełniany przez otwór w formie pokrywy, który hermetycznie zamyka płytę zamykającą kocioł.

Wykorzystanie kotłów w tradycyjnych zakładach

W tradycyjnych zakładach serowarskich jeszcze do niedawna wykorzystywano wyłącznie małe kociołki serowarskie. Obecnie jednak coraz częściej możemy spotkać wanny lub kotły serowarskie o większej pojemności, które w żaden sposób nie wpływają na jakość uzyskiwanych serów. W dalszym ciągu większość operacji wykonywana jest ręcznie na specjalistycznych urządzeniach, dlatego w zakładach wciąż zatrudnia się wiele pracowników – w zależności od wielkości produkcji. Zastosowanie tradycyjnej technologii w połączeniu z nowoczesnymi urządzeniami produkcyjnymi daje bardzo dobre efekty.

Licencja: Creative Commons