Osoby ze zdiagnozowanymi wrzodami żołądka muszą zwracać szczególną uwagę na to co jedzą. By zwyczajnie nie pogorszyć swego stanu zdrowia. 

Data dodania: 2015-01-07

Wyświetleń: 2303

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 1

Głosy ujemne: 1

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Copyright - zastrzeżona

Co jeść przy wrzodach żołądka?

Najczęstszą odmianą choroby górnego odcinka układu pokarmowego jest owrzodzenie żołądka. Dieta podczas leczenia dolegliwości z nią związanych jest kluczowym aspektem na drodze ku wyzdrowieniu. Źle dobrana dieta może również pogorszyć stan żołądka, dlatego niezwykle ważnym jest by prawidłowo dobierać produkty.

W przypadku wrzodowej choroby żołądka zaleca się stawiać na produkty białkowe, a więc twarogi, chude mięso oraz ryby. Te ostatnie dodatkowo zawierają wartościowe kwasy tłuszczowe omega-3 i są wspomagaczem dla systemu odpornościowego. Tłuszcze zawarte w rybach zwalniają motorykę żołądka i chronią błonę śluzową.

Produkty, które mają nam pomóc pozbyć się wrzodów powinny zawierać cynk i witaminy A, E i C.

Witaminę C możemy znaleźć w wielu owocach i warzywach, ale należy uważać by jeść je z umiarem, gdyż zawarty w nich błonnik podrażnia błonę śluzową żołądka. W walce z powstałymi już wrzodami wspomoże nas Witamina A i E, a znajdziemy je w jajach, wątróbce oraz mleku.

Czego powinniśmy unikać przy chorobie wrzodowej żołądka? - Przede wszystkim smażonych rzeczy oraz konsystencji pokarmu, to jest unikać ciężko strawnych, twardych produktów.

Zaleca się jedzenie małych porcji i nie przejadanie się, co może prowadzić do wzdęć i pogorszenia się kondycji żołądka.

Osoby palące papierosy powinny natychmiast rzucić palenie, gdyż substancje zawarte w dymie tytoniowym powodują dla organizmu trudności w odbudowie strat w błonie śluzowej.

Zdecydowanie powinniśmy unikać wszelkiego rodzaju napojów gazowanych, a w szczególności tych zawierających duże ilości kofeiny. Z tradycyjnej kawy, mocnej herbaty i alkoholu też powinniśmy zrezygnować na czas leczenia.

A co z przygotowaniem posiłków? - Wspomniane już wcześniej, zaniechanie jedzenia smażonych rzeczy. Produkty gotowane w wodzie oraz na parze to najlepsze rozwiązanie dla żołądka w stanie chorobowym. Odstawmy na czas leczenia mąkę i gęstą śmietanę. Składniki siekajmy jak najdrobniej by żołądek mógł je łatwiej strawić, a co za tym idzie również dla nas – mniej odczuwalny ból brzucha. 

Licencja: Copyright - zastrzeżona
0 Ocena