Pewnie większość osób nie tylko w Polsce, ale i na świecie rozpoczyna dzień od filiżanki kawy. Jakie są jednak najbardziej popularne sposoby przygotowania tego znanego chyba niemal wszystkim napoju?

Data dodania: 2014-07-20

Wyświetleń: 1459

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Jakie są sposoby, aby przygotować kawę?

Pierwszym sposobem jest tak zwana kawa po turecku, która w wersji oryginalnej znacznie się różni od popularnych wyobrażeń na jej temat, czyli po prostu zmielonej kawy zalanej wrzątkiem. Prawdziwa kawa po turecku przyrządzana jest za pomocą specjalnego (najczęściej miedzianego) rondelka. Wsypuje się do niego niezwykle drobno zmieloną kawę razem z cukrem, zalewa zimną wodą, a potem kilkukrotnie podgrzewa się na wolnym ogniu. Przed przelaniem gotowego napoju do filiżanek dolewa się jeszcze kilka kropelek zimnej wody, której dodanie powoduje osadzenie się fusów na dnie. Do gotowego napoju można dodać (wedle własnych preferencji)  jeszcze przyprawy, takie jak cynamon albo kardamon.

Kolejną metodą jest przyrządzenie kawy w kafetierce (inna nazwa urządzenia to kawiarka). Kawa przyrządzona w ten sposób to tak zwana moka. Zasada działania kawiarki jest w założeniu bardzo podobna do tej z ekspresu ciśnieniowego. Urządzenie składa się z trzech części, zbiornika na wodę, sitka do którego wsypuje się kawę oraz zbiorniczka w którym zbiera się przyrządzony napar. Woda, gdy osiągnie odpowiednią temperaturę, przesącza się przez kawę pod ciśnieniem rzędu dwóch barów dając aromatyczny napój.

Kolejnym sposobem na przygotowanie kawy jest użycie do tego ekspresu ciśnieniowego. Jest to co prawda najdroższe rozwiązanie (przynajmniej jeśli chodzi o zakup samego urządzenia), ale daje najbardziej aromatyczną kawę cechującą się wyrazistym smakiem. Żeby przyrządzić małą czarną w ten sposób, wsypuje się kawę do specjalnego sitka, a następnie delikatnie ugniata. Po tej procedurze należy umieścić sitko w kolbie, a tą w tak zwanej grupie. Woda, gdy zostanie podgrzana do temperatury rzędu 88 -92 stopni Celsjusza, zaczyna przesączać się przez kawę pod bardzo dużym ciśnieniem dochodzącym nieraz do 15 barów. Obecne urządzenia wyposażone są w szereg różnego rodzaju funkcji (na przykład spieniacz do mleka czy podgrzewacz do filiżanek), więc można wybrać dokładnie takie urządzenie, jakiego nam potrzeba.

Jak widać sposobów przyrządzania kawy jest całkiem dużo, wystarczy tylko wybrać metodę, za pomocą której osiągniemy taki smak kawy jaki nam najbardziej odpowiada.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena